To af Kærlighedskaravanens vindere fortæller om deres litterære kærlighed

 

Sara Najaaraq Warming, vinder af Kærlighedskaravanen 2015:

Min litterære kærlighed er den klassiske børnebog “Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved” af Werner Holzwarth.

Selvom bogen i sig selv ikke ligefrem kan associeres med en kærlighedshistorie, er kærligheden til den mere knyttet til min barndom og opvækst. Kærlighed behøver ikke altid optræde direkte, i de bøger vi læser. Den kan sagtens også være knyttet til dem, og det må man i hvert fald sige, at den gnavne lille muldvarp er for mig. Konceptet er genialt og appellerer direkte til små børn. Jeg husker tydeligt, hvordan min lillesøster og jeg skraldgrinede, da vores forældre læste bogen op for os, dengang vi var små. For mig er der knyttet en uforglemmelig kærlighed til bogen, og trods dens længde har den en helt speciel plads i mit hjerte.

Selvom jeg nok først ville have sagt, at min litterære kærlighed var Shakespeares Romeo og Julie eller Stephenie Meyers Twilight, der begge indeholder tydelige kærlighedstræk, kan jeg alligevel ikke lade være med at trække muldvarpen frem fra gemmerne. Uanset hvor meget jeg elsker forholdet mellem Romeo og Julie og Bella og Edward, vil de alligevel aldrig kunne slå den kærlighed og hygge, der er knyttet til den lille bog om den fortvivlede muldvarp.

Som Andy Warhol sagde: “Two people kissing always look like fish.” Set udefra er det ligefrem ikke attraktivt, måske endda ulækkert, men set indefra er det noget meget smukt og kærlighedsrigt. På samme måde er børnebogen ren kærlighed for mig, og en bog jeg aldrig nogensinde glemmer.

Kort sagt er bogen: Min litterære kærlighed.

Niels Roed, forfatter:

”Glemmebogen” , femten digtere i dansk gendigtning af Ivan Malinovski.

Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har læst den bog. Og selv om jeg altså har læst de enkelte digte mange gange, er det hver gang som om jeg læser dem for første gang. Så gode er de.

Det er verdensnavne: Pound: Trakl: Pasternak: Majakovskij: Lorca: Brecht: Nezval: Neruda: Wazyk: Vennberg: Lindegren: Thomas: Celan: Holappa: Enzensberger

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox