Blog-besøg: Lidegaard i samtale med Metz om ”100 års ensomhed”

Ann-Kristine Hald fra bloggen ”Ord fra en bibliofil” har været rundt på festivalen og leveret følgende indtryk:

Den2Radio har i samarbejde med KBH Læser inviteret Martin Lidegaard og Georg Metz forbi Hovedbiblioteket på festivalens sidste fredag og dette med værket ”100 års ensomhed” af den colombianske forfatter Gabriel García Márquez. Hver en stol var optaget denne eftermiddag ved indgangen til Hovedbiblioteket og efterhånden som klokken blev 15.00, havde stilheden sænket sig, så at samtalen kunne starte i ro og mag.  Metz lagde ud med at spørge Lidegaard om, hvorfor det var denne bog, som han havde valgt at snakke om denne fredag og Lidegaard forklarede, at denne både havde haft en indflydelse på hans personlige og hans politiske liv. Da han efterhånden har læst denne bog mange gange, er den slidt og laset og han nævnte at den var en ”start på politisk bevidsthed” for hans vedkommende.

De gik videre til at snakke lidt om hvordan USA optræder i historien og nævnte kortvarigt Trump, før de bevægede sig videre til den magiske realisme, der optræder i værket. Lidegaard refererede blandt andet til Allende og Neruda, der har skrevet indenfor samme genre og Metz fortalte om den magiske realisme, som ses i værket, at ”det sker jo, at folk flyver gennem gaderne – det er jo normalt”. Efter Metz konstaterede, at der har været få digtere i ministeriet gennem tidens løb, sagde Lidegaard med et glimt i øjet ”det tror jeg, at vi skal være glade for, venner” og medens flere af tilhørerne trak på deres, så grinede resten. Lidegaard fortalte en anekdote om en tur til Santiago, hvor unge sang frihedssange og disse havde deres forældre tidligere sunget.

Efter lidt snak frem og tilbage om familiemedlemmer, karnevalsoplevelse og ikke mindst et Obama-citat, vendte de tilbage til at snakke om værket, hvor den ene hovedperson oplever 56 nederlag undervejs i bogen ifølge Metz. Lidegaard nævnte hvordan at det er et ”drama med en mand, der mister sig selv” og påpegede, at værket faktisk er ganske aktuelt, i og med at freden aldrig er givet. Metz og Lidegaard snakkede derefter om resten af forfatterskabet og Lidegaard erklærede at for ham er ”Kærlighed på koleraens tid” også et mesterværk, der er på samme niveau med ”100 års ensomhed”. Trump og Rusland nåede at blive bragt op, inden samtalen var slut og i og med at de havde et par virkelig interessante pointer, vil jeg bestemt anbefale at lytte til udsendelsen, som skulle komme op som podcast ganske snart.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox