Blog-besøg: Paneldebatter om litteraturens rolle mellem røde vægge og stearinlys på Husets Teater

IMG_7620
Blogger Anders Michelsen og Ann-Kristine Hald fra bloggen ”Ord fra en bibliofil” har været rundt på festivalen og leveret følgende indtryk:

Hvilken rolle og hvilke vilkår er litteraturen underlagt i samfundet? Dette blev debatteret i Husets Teater på februar måneds allersidste tirsdag aften. Arrangementet, som fandt sted i et rum på førstesalen med røde vægge, knirkende gulve og stearinlys på bordene, var velbesøgt af både unge og knap så unge. Festivallederen Niels Offenberg bød velkommen og forklarede, hvordan der denne aften ville være fokus på litteraturens rolle i forhold til vækstlag og rolle i samfundet.

Til den første paneldebat var bestyrelsesmedlem i Dansk Forfatterforening Amdi Silvestri og forlaget Rosinantes redaktionschef Jacob Søndergaard til stede. Klaus Rothstein, som var ordstyrer denne aften, bad Søndergaard opridse de vigtigste pointer i hans artikel i festivalavisen. Bl.a. hans bemærkning "Vi sætter til og tjener ind på gynger og karruseller, vi vil både det smalle og det brede, vi er børs og katedral" vendte panelet tilbage til flere gange i denne debat. Den første debat handlede primært om vækstlaget i litteraturen. Hvordan dette vækstlag betragtes og om hvordan det støttes. Selvom snakken gik livligt havde publikum mulighed for at byde ind med spørgsmål og kommentarer og det benyttede Peder Frederik Jensen sig af, da han kommenterede på Søndergaards konstatering om at markedsføring af litteratur er en bekostelig affære og nævnte hvordan den seneste lektørudtalelse, som han havde modtaget, lød på at ”Peder Frederik Jensens bøger skal formidles”.

IMG_7630

I den anden paneldebat fortsatte forfatterne Susan Simonsen og Peder Frederik Jensen samt teatrets kunstneriske chef Jens Albinus (også kaldet pindsvinet af Rothstein) med at debattere litteraturens rolle, men her især litteraturens rolle i samfundsdebatten. Albinus havde valgt at læse et afsnit af Per Højholt op og fortalte efterfølgende at han selv er en ivrig læser, hvilket blandt andet kan ses på teatrets program, da de f.eks. har lavet Houllebecq op som et stykke. Rothstein konstaterede at Simonsens debut ”Det underdanige og det magtfulde”, som udkom for et par uger siden, havde fået en massiv eksponering, og spurgte Simonsen, om hun følte, at hun var blevet læst og hørt på den rigtige måde. Hun fortalte om hvordan at indholdet om Christiansborg var mere interessant end den form, som hun havde benyttet sig af og at nogle journalister ringede hende sågar op uden at have læst bogen.

IMG_7640

Efterfølgende snakkede panelet lidt om det at blive sat i en bås, og hvordan det kan være svært at bryde ud af denne. Albinus afsluttede ballet ved at læse op fra en lille grøn bog af Erlend Loe, der bar titlen ”Status” og som handler om Nina Faber. Han bladrede frem til hans lyserøde post-it og både publikum og resten af panelet lyttede opmærksomt til hans legende oplæsning. Pludseligt havde Rothstein sagt tak for i aften og medens de fleste tilhørere pakkede deres ting sammen og gik ud af døren, sad vi og summede over aftenens pointer og sammenlignede noter i stearinlysets skær.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox