Blog-besøg: Sang, musik og oplæsning til aftenåbent i Trinitatis Kirken

IMG_7768 Ann-Kristine Hald fra bloggen ”Ord fra en bibliofil” har været rundt på festivalen og leveret følgende indtryk:

Det er sidste tirsdag i måneden og jeg befinder mig ude foran kirken bag Rundetårn. I samarbejde med KBH Læser har Trinitatis Natkirke arrangeret en musikgudstjeneste efter mørkets frembrud og efterhånden samles der flere ude foran den store dør ind til kirken, der åbnes pludseligt. Jeg træder ind i den mere end 300 år gamle kirke, og bemærker straks de tændte stearinlys for enden af hver en kirkebænk. De andre tilhørere omkring mig bevæger sig stille og roligt ned imod alteret, hvor der er stillet mikrofoner frem. Selv sætter jeg mig ind på en af de forreste bænke og lægger mærke til, at flere og flere placerer sig på de madrasser, der er lagt frem langs bænkene.

IMG_7691

Aftenens præst træder frem og byder velkommen til et par toner af Claus Handberg, som dernæst læser op af hans lille hvide bog ”Vore Mødre Dør”. Han hiver efter oplæsningen igen fat i hans guitar og denne gang får han følgeskab på scenen af en ung sangerinde. Særligt ved omkvædet, hvor begge synger, lyder der en skøn klang i kirken og jeg kigger mig lidt omkring. Lyset på englene ved alteret changerer mellem blåt, grønt og hvidt og efter et par sange stopper musikken igen. Præsten træder endnu en gang frem og fortalte om Jesus i ørkenen, og sagde, at vi kan håbe på et Paradis midt i ørkenen.

IMG_7732

Næste levende billede er bandet ”Råkoldt”, som havde baseret deres performance på bogen ”Skråplan” af Andreas Gjerløv, som læser op medens en ung pige synger og en anden ung fyr spiller toner i baggrunden. Hvad der blandt andet havde inspireret ham til at skrive bogen var de her bøger ”Det finder jeg i sø og å” og lignende, som han var glad for som barn og deres performance tager tilhørerne med på en rejse til både sø, strand og Chicago på under en halv time. Kombinationen af sang og oplæsning er en smuk kombination i samspillet med tonerne i baggrunden og særligt i Chicago-afsnittet bliver stemmerne forenet, da sang og oplæsning giver ekko i kirkerummet på en og samme tid. Oppe på alteret er der projekteret en video med skyer og den sidste sætning i deres performance ”medens vi ebber ud” efterlader kirken helt stille.

IMG_7775

Aftenens sidste optrædende er Zoon, som består af forfatterne Liv Sejrbo Lidegaard og Malte Tellerup. Deres optræden denne aften er en mærkværdig blanding af fagter og oplæsning, hvor jeg nok ikke helt forstår den første del. Oplæsningen er med begge to som var det en enkelt stemme og da de er færdige, træder præsten ind i midten af scenen endnu en gang, da det er blevet tid til en nadver. Henrik, som er frivillig indenfor Natkirke-initiativet, bærer et kar, der skinner i lyset og han giver de deltagende brød efter en kort bøn. Det er både ældre, teenagere og studerende som benytter sig af at hilse på præsten og da nadveren er slut, bliver der sat rolig musik på med en smule sang. Jeg sniger mig ned mod indgangen for at tage billeder og står dernede, da Henrik træder frem for at fortælle, at aftenen er slut og henviser til at der er andre natkirke-arrangementer inde på deres hjemmeside. Jeg tager en dyb vejrtrækning og nyder den oplyste kirke en sidste gang inden jeg passerer stearinlysene på min vej ud af kirken, hvor aftenoplyste København lægger for mine fødder igen som den gjorde to timer tidligere, men selv er jeg blevet en oplevelse rigere ved at have trådt ind ad kirkens tunge dør på februars sidste aften i år.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox