Blog-besøg: Vækst i litteratur på en fredag eftermiddag

Metz-Hørslev-Lindholm3

Ann-Kristine Hald fra bloggen ”Ord fra en bibliofil” har været rundt på festivalen og leveret følgende indtryk:

KBH Læser har i en old-school læderbetrukken lænestol sat journalisten og forfatteren Georg Metz i stævne med forfatterinden Lone Hørslev og forfatteren Victor Boy Lindholm, der sidder i en mørkeblå sofa til venstre for Hovedbibliotekets indgang denne fredag eftermiddag og både unge og ældre tilhørere har sat sig ved de runde borde med deres ansigter rettet mod den lille scene. Metz indleder ballet ved at sige et par ord om Hørslev og Boy Lindholm som han kalder ”en helt ung og en lidt yngre”, da Metz selv er fra 1945, som er noget ældre end Hørslev fra 1974 og Boy Lindholm fra 1991. Hørslev begyndte derefter at læse op fra hendes tekst i programavisen for KBH Læser, og selvom der er lidt småsnak og børnestemmer i baggrunden, så er tilhørerne til dette arrangement ganske stille og koncentrerede. Min sidemand bladrer roligt i hendes program og flere og flere har samlet sig under oplæsningen medens stole er blevet hentet fra et ukendt sted.

Efter Hørslevs sidste ord har lydt over de store højttalere ved scenen, finder Boy Lindholm sin tekst frem og hans stemmer runger i lokalet. Jeg har tidligere hørt ham læse op og der er noget helt særligt over tempoet i hans oplæsning. De to ældre kvinder, som sidder ved mit bord, smiler til hinanden efter at han har læst afsnittet om en tatovering med grænser for vækst rundt om hans røvhul op og jeg kan ikke lade være med at trække på smilebåndet selv. Efter oplæsningerne begynder en samtale om hvordan vækst kan sætte spor i litteratur og Hørslev nævner, hvordan en skræmmende fremtid med den Dommedagsstemning, som vi bliver mødt af alle steder, kan sætte sig spor i ikke kun litteratur, men i kunsten generelt. Efter lidt snak frem og tilbage fortæller Boy Lindholm om hvordan at de ting, der bliver sagt i litteraturen, ofte ikke bliver sagt af politikerne og fortsætter med at forklare at der er en litteratur, der ”gerne vil engagere sig og ikke være litteratur for litteraturs skyld”. Men denne krise kan også være god for kunsten ifølge Hørslev og hun er ikke i tvivl om, at man kommer til at kunne se i den nye kunst.

Metz nåede lige at henvise til et digt af Bertolt Brecht om flygtninge og hvordan vrede og et behov for undskyldning begge var tilstedeværende i det digt, inden Hørslev fandt nogle andre tekster fra 2011 frem. Hun anser ikke sig selv som politisk digter, men snarere en neutral iagttager, men da den græske situation opstod dengang, skrev hun. Teksterne er udgivet i bogen ”La’ os” fra 2012, og efter hendes oplæsning, fortalte hun, at hun sagtens kunne fortsætte med at læse op om blandt andet dansk vækst, men det var desværre tid til at runde arrangementet af, og Metz sagde med humor i stemmen at ”folk skal også kunne gå hjem i et stykke.” Det skulle i øvrigt optages til Den2radio og det var så interessant samtale om litteratur og vækst, at jeg ser frem til hvad Georg Metz og Martin Lidegaard ender med at snakke om nu på fredag, hvor Lidegaard har valgt værket ”100 års ensomhed” af Gabriel García Márquez som et litterært holdepunkt for samtalen.


Ann-Kristine Hald

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox