Bogen Kommer!

Foto og tekst: Louise Sommer Hendriksen

Bogen Kommer er en biblioteksservice, hvor bøgerne kommer til lånerne en gang om måneden. Abonnenterne på Bogen Kommer bestiller de bøger, de gerne vil læse i den næste måned, hvorefter bøgerne bliver leveret til døren af en chauffør, som så tager sidste måneds bogstak med tilbage til biblioteket. Jeg fik lov at besøge tre lånere i Indre By til en snak om læsning, historie og København.

liseLise:

Lises hjem er grønt. Grønne møbler, grønt nips, grønt stof på væggene. Lejligheden er lille, og derfor har Lise nøje udvalgt de bøger, hun ikke kunne undvære: faglitteratur om pædagogik, syning, Københavns historie. Nogle krimier og romaner. Selvom lejligheden er grøn, går Lise mest i sort tøj; en vane fra dengang hun var dukkefører på Marionetteatret i Kongens Have.

Jeg lægger min telefon på bordet mellem os og spørger, om jeg må optage samtalen. Lise godkender. ”Og når du sidder med den, så tænker jeg; jeg er lige ved at læse "De Urolige" af Linn Ullmann, hvor hun har købt sådan en moderne optager til når hun skal interviewe sin far, og så kan hun ikke høre noget som helst andet end knitren og støj. Men jeg synes faderen bliver meget udleveret. Det er lidt en tendens i litteratur i dag, og det bryder jeg mig ikke om.” siger Lise. "De Urolige" er en af de bøger, hun har lånt gennem Bogen Kommer.

Jeg spørger, hvad hun ellers læser. ”Det er en blanding. En salig blanding. Jeg læser ikke målrettet, overhovedet.” Lise har altid læst meget, og altid med denne blandede læsestrategi. ”Jeg læser fordi jeg kan. Det er mit svar, når folk spørger, hvorfor jeg læser. Og jeg har altid gjort det”. Hun har også læst mange klassikere, men med alderen er læsningen blevet mere lystbetonet. Jeg spørger ind til Lises forhold til krimier: ”De er jo tit lige så meget samfundsbeskrivelser og litteratur som de er gådeløsninger. Og mange af dem er jo også formidling af videnskab, bare med et plot. Så lærer man noget nyt, men det er spændende på samme tid.”

Lise gør opmærksom på de grønmønstrede servietter, der ligger på det lille tebord. De er fra Selma Lagerlöfs hus i Sverige. Lagerlöf havde et grønt bibliotek; grønne vægge og grønne møbler i et stort, aflangt rum. ”Det var, så jeg fik helt kuldegysninger, så smukt var det,” fortæller Lise.

 

Inger

Inger:

Inger hører mange lydbøger; hun synes, de er lettere at koncentrere sig om, men hun har også læst mange papirbøger før i tiden. Jeg har aldrig hørt lydbøger, så jeg har mange spørgsmål. Inger besvarer dem tålmodigt. Lydbøger har et ekstra lag indbygget i læsningen, fordi der, i tilgift til forfatterens stemme og læserens stemme, også er en oplæsers fortolkning. ”Jeg hørte en for nylig, som udtalte hver eneste stavelse, når han læste. Det var næsten for meget. Det fik oplæsningen til at halte lidt; det skal man jo vænne sig til. Men alle læser jo op forskelligt. Nogle laver nærmest stemmer, når de læser op. Det er forskelligt.”

Inger er glad for historiske beretninger, biografier og slægtsromaner, især fra bondetiden. Og bøger om den jyske hede. ”Jeg ved ikke hvorfor”, siger hun først, men retter sig selv. ”Jo, det er måske fordi min fars familie stammer derfra.” Inger fortæller mig, at hendes moster var gift med Christian Dalgas, søn af Enrico Dalgas, som var en af de ledende kræfter i tilplantningen af heden. ”Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det foregik. Det må jo have været med hest. Og tålmodighed, og hårdt arbejde.”

 

Birgit

Birgit:

Birgit har abonneret på Bogen Kommer i to år. ”Det har fungeret virkelig godt. Chaufføren kommer altid på slaget, og Dorte Spon (som er ansvarlig for Bogen Kommer på Københavns Hovedbibliotek, red.) er god til at give mig idéer. Hun har sans for de forskellige lånere og deres smag. Nogle gange lægger hun en bog med i stakken, som hun tror, er noget for mig,” siger Birgit og forklarer mig, hvordan hun vælger sine bøger: ”Jeg snakker med venner, og så læser jeg anmeldelser. Jeg holder Weekendavisen – den opfylder alle mine behov. Bogtillægget er fremragende, det bedste, der findes. Og så er det en fryd at kunne bestille de nyeste bøger gennem Bogen Kommer.” Birgit er gammel journalist og har tidligere rejst jorden rundt og skrevet reportager og lavet interviews.

Birgit fortæller mig, at hun som regel læser et par timer hver aften. Hun læser både nye og klassiske romaner, men ikke mange krimier: “Jo, hvis jeg skal ha’ et pusterum, så har jeg en svaghed for Leif G.W. Persson.” Hun er også særligt glad for nyere svensk litteratur, som Kerstin Ekman, Tomas Tranströmer, Jonas Gardel, Elisabeth Åsbrink og Tom Malmquist.

Inden jeg går, viser Birgit mig sit lille chartek, hun har lavet til Bogen Kommer: Bøger at bestille. Her lægger hun anmeldelser og skriver de titler op, hun er interesseret i. ”Jeg køber også bøger, men kun de bøger, jeg ved, jeg vil vende tilbage til. Da jeg for et par år siden flyttede i bofællesskab med min datter, svigersøn og barnebarn, sagde jeg farvel til mange hyldemeter, men jeg har stadig mange bøger. Men nu har jeg kun bøger, jeg elsker, og som jeg kan tage frem igen og igen.”

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox