Den litterære bermudatrekant i Møllegade

Midt på den hektiske Nørrebrogade, hvor travl cykeltrafik og konkurrerende kebabhuse tegner gadebilledet, ligger sidegaden Møllegade, der er helt anderledes karakteriseret: Her er det netop roen, fordybelsen og ikke mindst litteraturen, der dominerer. Inden for få meters afstand ligger både Møllegades Boghandel, LiteraturHaus, Ark Books og Det Poetiske Bureaus Boghandel. Kbh-Læser har besøgt de tre førstnævnte for at tale lidt om litteratur og om det at være placeret i Møllegade på Nørrebro.

Tekst og foto: Mille Breyen Hauschildt

 

 “Møllegade er virkelig ikke en særlig hektisk gade. Prøv bare at læg mærke til folk der går forbi - alle folk går enormt langsomt, og de fleste tager sig også tid til at kigge ind ad vinduerne,” siger Henriette Klejs Engelberg, som er frivillig og bestyrelsesforkvinde i Ark Books. Vi sidder med kaffekopper mellem boghylderne i Ark Books og kigger ud på Møllegade. Udenfor slentrer folk rigtigt nok roligt forbi som i et vakuum væk fra travlheden på Indre Nørrebro. Med få meters mellemrum ligger boghandlerne Ark Books og Møllegades Boghandel, og i en nedlagt kirke overfor dem ligger Literaturhaus - det eneste litteraturhus i Danmark. Møllegade er efterhånden en gade, der for mange associeres med litteratur. Møllegades Boghandel er opkaldt efter gaden, og sammen skaber de tre steder en lokal identitet og et stærkt fællesskab med litteraturen som omdrejningspunkt.

 

jeg!-har-valgt-det-her-kbhlaeser-moellegade1-fullrez

Passionerede litteraturelskere
Ejner Koefoed er daglig bestyrer og økonomiansvarlig i Møllegades Boghandel. Det er ikke fordi, boghandlen kræver en større økonomisk strategi, for boghandlen er ikke afhængig af profit. Møllegades Boghandel drives udelukkende af frivillige, og butikken skal kun profitere i en grad, der tillader den et eksistensminimum. Denne økonomiske frihed giver boghandlen mulighed for at være selektiv; det er udelukkende op til de frivillige at bestemme, hvilke bøger der skal stå på hylderne. Det skaber et rum for smal litteratur, og det skaber en helt særlig stemning ifølge Ejner, at bøgerne er valgt ud fra den præmis, at nogen i boghandlen har en stor kærlighed til bøgerne. Mange af boghandlens bøger sælges ikke andre steder. ”Det er enormt givende at se kunders, forfatteres og forlags glæde over, at boghandlen hjælper dem med at eksistere og være synlige,” siger Ejner.


Klyngen af litteratursteder centreret inden for få meter på Møllegade vækker minder om storbyer som Istanbul, hvor merkantile varer er placeret i tematiske koncentrationer med nærmest identiske butikker i en hel gade eller i et helt område, og det er nærliggende at spørge, hvordan Møllegades Boghandel og Ark Books forholder sig til konkurrencen boghandlerne imellem: “Jamen, vi har koordineret det sådan, at vi sælger litteratur på dansk, svensk og norsk mens Ark Books sælger litteratur på sprog fra resten af verden,” fortæller Ejner. 


kbhlaeser-arkbooks-mindre-fullrezArk Books er i det hele taget vendt ud mod verden. De sælger primært engelsksproget litteratur men også fremmedsproget litteratur. Ligesom at Møllegades Boghandel sælger verdenslitteratur i nordisk oversættelse, så kan du også i Ark Books finde f.eks. danske værker oversat til engelsk. Mange af Ark Books’ frivillige er internationale og udvekslingsstuderende, og al indbyrdes kommunikation foregår på engelsk. Desuden er Ark Books ikke bare en boghandel, men en hel platform for litteratur: De har et online tidsskrift, der hedder Ark Review, hvor der publiceres essays og anmeldelser, og de har en podcast - Ark Audio.

 

Processed with VSCO with g3 presetPå den anden side af gaden byder Minerva Pietilä velkommen i den gamle kirke, som huser LiteraturHaus. Siden september 2016 har LiteraturHaus omlagt deres struktur og er blevet til et andelsselskab. Minerva er en af de nye kreative ledere, og hun fortæller, hvordan ledelsen har ambitioner om, at LiteraturHaus ikke kun skal orientere sig omkring oplæsning og bøger, men skal rumme en mere udvidet forståelse af litteratur og litteraturevents. Nye tiltag bliver eksempelvis teater, filosofi eller kunstudstillinger, der på den ene eller anden måde er relateret til litteraturen.


En særlig atmosfære
Siden slutningen af 2016 har de tre steder i Møllegade forsøgt at strukturere deres samarbejde mere; f. eks. er de begyndt at koordinere kalendere, så de aldrig afholder arrangementer på samme tid. “Vi interesserer os alle sammen for de samme ting, og det er vigtigt, at viden og erfaringer kontinuerligt bliver overleveret sådan, at man aldrig skal starte forfra. Et samarbejde på tværs af stederne er nødvendigt og kan sikre et stærkt fundament for alle tre,” fortæller Ejner.


Både Henriette fra Ark Books og Minerva fra LiteraturHaus er enige om, at Møllegade især, men også litteraturmiljøet generelt, er præget af et ønske om at hjælpe hinanden og en gejst efter at udbrede interessen for litteratur og gøre den tilgængelig. Ifølge Minerva ser man i Møllegade en “lets make it happen attitude”. De er enige om, at der lige nu i litteraturmiljøet er mange ambitioner, men også et ønske om at gøre litteraturen sjov og tilgængelig. De ser Møllegade som en helt særlig lokation; de tre steder styrker, støtter og udvider hinanden, og de er enige om, at kombinationen af de tre steder skaber noget, der er endnu større end summen af stederne.

 

kbhlaeser-litteraturhaus-sofa-fullrezEn kulmination på de tre steders samarbejde er gadefestivalen Lyse Nætter, som er blevet afholdt de sidste tre somre. Gadefestivalen afholdes typisk 2-3 gange hen over sommeren og har tidligere indeholdt bl.a. oplæsninger, fadølsanlæg, musik, litterær tombola, boder med små forlag og virtual reality. Planlægningen af dette års festival er allerede i gang med forhåbninger om et endnu større format end tidligere.

 

 


Møllegade er et rum for fællesskab og sociale aktiviteter, og det er interessant, hvordan denne kultur skabes omkring litteraturen, der egentlig i sin essens er en ensom beskæftigelse - både for forfatteren og for læseren. Sammenholdet i Møllegade viser os eksemplarisk litteraturens sociale potentiale, og det bliver spændende at se, hvordan samarbejdet vil vokse i fremtiden.

 

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox