Nedslag i programmet: Det okkulte og det groteske

Det okkulte og det groteske – Hekseringe, forvrængninger, liv og død

Mayhem Heksering

Hvad har det okkulte og det groteske med vækst at gøre? Ud over at okkultismen bruger forskellige typer plantevækst til seancer og lignende, er hekseri i visse litterære kredse blevet et symbol på modvækst, kritiske tilgange og at helligholde det, man elsker. Det groteske er et karneval, som vender alt på hovedet og gør konge til nar og nar til konge. Samtidig er der fokus på det overdrevne og det livgivende: kropsåbninger, fødsel, umådeholdenhed, vild misvækst og, til sidst, død, men også døden som forudsætning for livet.

Er du interesseret i det okkulte, er Mycelium på Mayhem noget for dig, når de 24. februar laver performance, foredrag, oplæsning med mere, om dansepesten som kapitalismekritik og modvækst, kropsvæsker og feministisk kritik, moddiskurs, ekstaser og vild vækst.

En oplagt grotesk vækstvinkel er misvæksten. 28. februar sætter litteraturbloggen Slutstranden og Storrs Antikvariat fokus på det muterede, det misdannede, fornedrelsen og det forgrenede.

På Ishøj Kultur Café kan du både komme til teater og art-talk når Eksistensfilosofisk akademi Ishøj Bibliotek sætter ONDSKAB på programmet. Oplev Claes Bang opføre Jan Guillos' monolog Ondskaben, som stiller skarpt på ondskabens anatomi – bliver man ond af at blive behandlet ondt? Eller kan man trodse daglig afstraffelse og ydmygelse og bevare godheden? Hvordan klarer man sig, når man kæmper mod en overmagt, uden at gribe til overmagtens uretfærdige midler? Og kan vold i visse situationer fungere som hævn og ligefrem forsvares? Se arrangementet her.

Intet liv uden død, og ingen ungdom uden alderdom. Vanløse Kulturstation får 2. marts besøg af aldersforsker Suresh Rattan, som blandt andet har bidraget til serien ”Tænkepauser” fra Aarhus Universitet med hæftet ”Alder”. Her skriver han om, hvordan aldring ikke er lineær, men nærmere skal forstås som en springende proces.

Det groteske er også en forvrængningsmaskine. ”Du Vagn gav ud” er et palindrom, men det er også Dansk Forfatterforenings udstilling af og om konkretistdigteren Vagn Steens forfatterskab, som forvred og strakte sproget i sine digte. Udstillingen åbner 2. marts og foregår resten af festivalen.”Du Vagn gav ud” består af lydoptagelser, litteraturhistoriske oplæg, en mindefortællingsaften og en, indtil videre ukendt, Vagn Steen-inspireret manifestation af kunstneren Eric Andersen.

Du kan også tage til Vesterbro d. 4. marts og opleve Spillet - en rollespilsperformance i fire akter med kunstneren Maya Peiterson. Spillet vil have karakter af et levende brætrollespil, med én spiller. En navnløs karakter (ingen) vil her gennemgå personlighedsforandringer, alt efter hvor Spillet fører karakteren hen.

 

 

LSH

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox