En del af sit hood

Zittans

tekst og foto: Louise Sommer Hendriksen

Der har været boghandel på Amagerbrogade 205 i næsten 80 år. Sidste år blev lokalerne overtaget af Malene Botoft, Henrik Lehmann og Michael Scharff. Malene og Henrik havde i mange år drevet Ingolfs Kaffebar, da den tidligere indehaver af Zittans sagde, at han ville lukke boghandlen. ”Så sagde vi ’ej, du kan ikke stoppe nu! Det er simpelthen for dårlig timing. Boghandlen har ligget her i 79 år, du er nødt til at blive, til du har haft 80-års jubilæum.’ Men det ville han ikke, ” siger Malene og fortsætter ”så tilbød han os at overtage den. Han kendte os fra Ingolfs, og mente at vi var de eneste, der ville kunne drive den videre. Vi havde netværket og interessen.”

Men er det så den samme boghandel? Både og, svarer Malene: ”Vi kommer med en masse nyt, og samtidig har vi et retrolook, for vi vil køre hans gode stil videre. Og kvaliteten også, for det der var så vildt ved den tidligere ejer var, at han var en ældre mand, og butikken havde ligget her i 80 år, men ligegyldigt hvilken boganmeldelse, du læste i avisen, så kom man herover og så havde han den, den dag den udkom. Så det er jo ikke en gammel støvet butik, vi har overtaget; det er jo spritnye bøger, fordi han havde formået at bestille de rigtige ting hjem.”

Michael Scharff uddyber: ”Nogle gange kom jeg herind, og så sagde han, ’du skal læse den her’, og så fik man en bog stukket i hånden. Og han ramte sgu altid plet!”

Det er den stil, de nye ejere gerne vil videreføre. Samtidig vil de være en del af Amager og ikke bare en butik, der tilfældigvis har adresse i postnummer 2300. For dem er Amager ligesom Brooklyn-bydelen i New York: Et kvarter i vild udvikling. Amager er i forandring, men forandringen bygger på en særlig amagerkansk sjæl og nerve. Det er også derfor, "Det Var Zittans" ikke kun sælger bøger, men også bl.a. plader, muleposer og københavnsk fremstillet gin: ”Vi prøver at forstå det område, vi er en del af, og lære de mennesker der kommer her at kende, og i samspil med dem finde ud af hvad en god boghandel er. Og så har vi ladet os inspirere af rejser til andre storbyer, hvor forretningskoncepter er blevet brudt ned til fordel for sådan nogle hybrider; i Berlin kan man gå ind i en forretning for at købe en knallert, og så sælger de også bukser, og ovre i hjørnet kan man sidde og få en øl. Og det, man ser i både Berlin og New York, er det med, at man er meget en del af sit hood; altså at man prøver at spejle lokalområdet i sin forretning. "Det Var Zittans" er ikke kun en forretning, det er også et sted hvor kreativiteten skal have sine rødder. Alt er i spil, og det er også det signal, vi gerne vil sende,” forklarer Michael.

Det lokale islæt findes også i boghandlen i form af en Amagerhylde; en trekantet hylde i almuestil fyldt med litteratur fra og om Amager. ”Planen” af Morten Pape og Maria Gerhardts ”Amagermesteren” er populære. Det samme gælder for udgivelser fra forlaget Gladiator, som har til huse på Islands Brygge, og som "Det Var Zittans" er stolte af at dele bydel med.

Malene er født og opvokset på Amager og kommer fra en familie af mange generationers amarkanere. Da hun flyttede hjemmefra, insisterede hendes mor på at hun også skulle prøve at bo andre steder. ”Så jeg har boet på Nørrebro og forskellige steder i Indre By. Der er jo nogle, der aldrig forlader Amager. Men jeg føler mig hjemme her. Og jeg bor her også igen nu.” Hun føler ofte, at der er meget langt ind til København, selvom det kun er en 10 minutters cykeltur fra hendes hjem. ”Jeg bliver altid overrasket over, hvor hurtigt det går. Mentalt er der så langt – og jeg føler næsten, at jeg er i Paris, når jeg en sjælden gang er på Enghave Plads! Det er jo bare en cykeltur væk, men man har jo sine stier, sine ruter og sine veje. Man har sit hood, og så er der verden udenfor.” Michael supplerer: ”Det er en tilstand at være et bestemt sted. Hvert sted har sin egen bestemte vibe. Amager er også lidt en tilstand”.

Amager er en smeltedigel, som både rummer universitetet, nybyggede luksuslejligheder, socialt boligbyggeri, strand, samt butiks- og kongrescentre. Men Amager er også lufthavnen, hvor København forbindes med resten af landet og verden, og selve Amagerbrogade er en gammel færdselsåre til Sverige. Malene fremhæver også Amager Strandpark som eksempel på Amagers kontrast og udsyn: ”Jeg går der med min hund, og når jeg kigger til den ene side, så er der bygninger og by, og når jeg så kigger til den anden side, så er der strand og vand og et helt andet tempo. Og det synes jeg på en måde er meget sigende for Amager. Det er en stor sammenblanding herude!”

På Amagerbrogade, ikke langt fra Zittans, ligger også den hyggelige café Ama’rdillo, som også betegner sig selv som Eventfabrikken. Her er der digtoplæsninger og vegansk folkekøkken om onsdagen, jazz om torsdagen, sangskrivere om fredagen og hiphop om lørdagen.

_MG_0360

 

Forlaget Gladiator - idealister i en baggård

I en baggård til Sturlasgade på Amager, inde bag en dør, der mest af alt ligner indgangen til et gammelt øvelokale, oppe af en nedslidt trappe, finder man Forlaget Gladiator.
I små lokaler med et dejligt rod af nye og gamle bøger, hjemmebyggede digitaliseringsapparater, mikrofoner og alt muligt andet holder dette forlag til. Men tag ikke fejl af det slidte ydre. Det er fremtidens forlag, der ud over at være et forlag også er et mødested for forfattere, tegnere, kunstnere og kursister. Det er et sted, hvor man ikke bare udgiver litteraturen, men mødes, debatterer og taler om litteraturen. Gør den levende. Forfatterne Josefine Klougart og Hans Otto Jørgensen stiftede forlaget i 2013 sammen med forlagsredaktør Jakob Sandvad. Siden da er det gået stærkt og med mange ambitiøse projekter, projekter som f.eks. udgivelsen af tidsskriftet Texas Longhorn, tegneserie- og forfatterskoler, sommerskoler ude i landet, erhvervslæseklubber, Gladiator
TV samt udviklingen af nye undervisningsmaterialer med Dansklærerforeningens Forlag, hvor læsning bliver angrebet på en ny måde. Jakob Sandvad siger det på denne måde: ”Vi vil ikke bare være et forlag. Det er ikke nok bare at udgive bøgerne, for så ryger de direkte ind i det system, der allerede eksisterer. Vi vil gerne have, at bøgerne bliver læst på en anden måde. Læsning er en måde at tænke på - som menneske. En måde at være i bevægelse - som menneske. Bogen er bare et medie for det, derfor er samtalen om litteraturen også vigtig - som en måde at tage denne form for tænkning alvorligt og samtidig dele begejstringen”. Kommer man ud på forlaget til et af deres kurser, en oplæsningsaften eller et af deres andre projekter, vil man opdage, hvad de mener. Man læser sammen og læser konkret og i den fælles oplevelse, sker der noget – litteraturen bliver virkelig levende. Josefine uddyber og forklarer, hvordan det er vigtigt at gøre op med en traditionel gymnasieskole-læsning, hvor man læser alle tekster på samme måde og leder efter måder at "oversætte" teksten til abstrakte begreber: ”Med den type læsning skaber man angstfulde læsere,
der allerede sveder i deres håndflader, når man siger digtsamling”. Hos Gladiator tager man i stedet folk i hånden og læser sammen – med masser af begejstring for alt det litteraturen har at tilbyde og ingen angst. Så tjek deres udgivelser og kom forbi forlaget; der er masser af arrangementer, som kan være anledning til at blive rykket, rusket og opdage, hvad litteraturen kan, når
den dyrkes så fint, som de gør det her i en baggård på Amager.

_MG_0062

_MG_0056

_MG_0076

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox