forlaget UDENFOR: ET ANTI-MANIFEST- MANIFEST

ET ANTI-MANIFEST- MANIFEST

Af forlaget UDENFOR

forlaget UDENFOR er startet som en blid protest mod vores måde at ordne verden i modsætninger. I dem indenfor og dem udenfor. I os og de andre. forlaget UDENFOR vil gerne udgive litteratur, der viser, at de andre ikke er de andre. De er os i en anden udgave og under andre livsvilkår. Vi vil gerne udgive litteratur, som er skrevet af mennesker, der har noget på spil, og som kan og vil skrive deres virkelighed frem – også selvom den tager os steder, hvor vi ikke vil hen (og steder langt fra boghandlerens bestsellerlister).

Vi tror på litteratur, der er skrevet af mennesker, der selv har oplevet udstødelse, følelsen af at føle sig udenfor og den altædende angst for, at alt skal blive taget fra dig –
fordi du har oplevet det før. Mennesker, som kan skrive deres virkelighed frem, så vi bedre forstår den – og vores egen. Vi tror på litteratur, der bryder kategorier – og manifester for den sags skyld. Vi – og verden – bliver selvfølgelig lettere at styre i fragmenter, eller hvis en del af os er adskilt fra den anden. Hvis fornuft er adskilt fra følelse. Hvis teori er adskilt fra poesi. Men det er også en opdeling, der antyder, at der er en konflikt mellem det vi tænker, og det vi føler, og vi vil så gerne give plads til begge sider.

Litteraturen er en af vores vigtigste indgange til at forstå vores samfund, og hvis den kun reflekterer virkeligheden i udsnit, er det et problem både for vores demokrati og for sammenhængskraften i vores samfund. Det kan have store konsekvenser for den enkelte, der oplever stigmatise-
ring på grund af uheldige stereotyper, men det kan også have stor betydning for vores forståelse af det samfund, vi lever i, og for udfaldet af de beslutninger, vi tager. Når vi nu alligevel har opgivet tanken om en objektiv virkelighed, og om ordet som et vindue mod den virkelighed, så kan vi lige så godt frigøre teksten fra at skulle mime en eller anden logisk sfære gennem formmæssig perfektion. Vi må være åbne for en tekst og for et menneske, der er sin egen. Uanset om det er en forsker, forfatter eller en hjemløs, og om teksten rammer den ene eller anden målgruppe – eller genre. Og hvem ved? Måske opstår der nogle nye forbindelser mellem indenfor og udenfor. Mellem os og dem:

”Forskellen på at undervise studerende på Kunstakademiet og hjemløse er, at de hjemløse har noget, de gerne vil formidle. De studerende på kunstakademiet vil bare gerne lave kunst.”

Sådan sagde kunstneren Mikkel Carl efter han havde
undervist 10 unge hjemløse i kunstprojektet Et hjem UDENFOR, som var et samarbejde mellem projekt UDENFOR og ARoS. Hvad vil det sige at have et hjem? Hvad vil det sige at være udenfor? De spørgsmål fortolkede de unge hjemløse i værker, der blev udstillet på ARoS. Udstil-
lingen viste en fortælling om frustration, skam og overlevelse. Det gjaldt også Råbin Billes spejlværk, "Fiasko", der bliver brugt som forside og titel på udgivelsen af samme navn, der er udkommet på forlaget UDENFOR. Om værket siger hun:

”Alle de kommentarer, som man får på gaden, dem tager man jo ind, så når folk råber ord som nasser eller taber efter dig, mens du for eksempel står og sælger Hus-Forbi, så er det lidt som om den person, du er, skrumper ind, indtil du til sidst føler dig, som den, de siger, du er – som en fiasko.”

Ved at bruge Råbins spejlværk på forsiden sendes de ord tilbage mod os og det samfund, der har været ude af stand til gribe hende, inden hun endte på gaden. Og som hun selv siger: ”Ynk hjælper ikke. Handling hjælper. Og så hjælper det, at man ikke føler sig alene, og det håber jeg, at de her digte og værker kan være med til.”

Forlaget UDENFOR har foreløbigt udgivet to bøger med digte, værker og tekster af mennesker, der er eller har været ramt af hjemløshed: 

Fiasko, digte og værker af Råbin Bille, Anonym, Anton, Katrine, Wilh., Ahmad, Daniel Valter og M.

Dejlig deprimeret, digte af Tom Pilegaard Olsen.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox