Inspirationsliste: Artikler om vækst

Vi har samlet en inspirationsliste, der kan skinne lys på den nuværende vækstdebat i Danmark. De forskellige artikler har forskellige holdninger til og tolkninger af vækst, som kan hjælpe med at udbrede og nuancere dette års Kbh Læsers tema.

 

Growth Chart Icon on Weathered Triangular Yellow Warning Sign. Grange Background.

Jagten på vækst forvrænger vores opfattelse af det gode liv: Vi løber efter den evige vækst, men vi kommer ingen vegne, og det udbrænder os. Debatindlægget der bygger på et interview af den tyske sociolog og politolog Hartmut Rosa råder os til at gentænke ”det gode liv”.

 

Wooden background with cracked annual growth ring

Er velfærd en god forretning? : Vi ser i samfundet et skift i prioriteringen af velfærd til en prioritering af vækst, og mange kalder det kortsigtet. Debatindlægget forholder sig til om velfærden faktisk er en god forretning.

 

COLOURBOX6478169Teknologisk vækst skaber i øjeblikket flere sociale problemer, end den løser: Debat og opråb der opfordrer os til ikke at glemme de sociale, menneskelige og økonomiske problemer som vores tid kæmper med. De problemer bliver nemlig i løst i teknologikapløbet, men gennem prioriteringen af humanismen.

 

Vi styrer mod katastrofenVi styrer mod katastrofen:  Professor og ph.d. Steen Hildebrandt er ikke i tvivl: vi er på den forkerte kurs. Kortsigtetheden er dominerende og vi bliver nødt til at indse at verden er en helhed, og alt påvirker den. Vi skal fokusere på et bæredygtigt perspektiv, dannelse, sundhed, uddannelse, lykke og livskvalitet i en tid, hvor det virker som om at vækst er buzz-ordet.

 

folk vil selvCheføkonom: Tre af fire danskere vil have vækst: Det er ikke kun politikerne og lederne af store firmaer, der ønsker vækst. En betydelig del af den danske befolkning mener, at vækst burde prioriteres.

 

Udpluk af Informationens debatserie Efter væksten hvor specialister og debattører forholder sig til, hvad mon der sker efter den omtalte og forvarslet vækst med dets begrænsninger og muligheder.

 

COLOURBOX1185282Måske er der et liv efter væksten: Interview af forfatterne bag bogen Livet efter væksten der giver forslag til, hvordan man lever i vores tid uden at bliver overrumplet af ”vækstens grænseløshed”. De foreslår, at vi sætter grænser for at få et bedre liv ellers brænder vi ned og ligeledes fællesskabet som formen der kan hjælpe og forhåbentlig - i længden - påvirke samfundsstrukturen. 

 

 

COLOURBOX1044685Vækstlogikken gør kroppen til en biologisk maskine: Vækst er kortsigtet, men det må vores sundhed ikke være. Peter la Cour, specialist i sundhedspsykologi og ph.d., frygter hvordan vores quickfix-mentalitet og kortsigtethed vil påvirke vores sundhed, når vi fokuserer på symptomerne, men ignorer årsagen. Løsninger på symptomer hæmmer den sande debat og vi burde i stedet for at stille nogle hårde spørgsmål som hvorfor 8 % af den danske befolkning er på lykkepiller?

 

Efter væksten kommer der..Livet efter væksten kræver et tættere forhold til ressourcerne: Hvor vi før har flygtet til byerne og ladt os fordybe i forbruget, vil livet efter væksten medføre en afstandstagen fra væksten og en bevægelse mod lokale og egendyrkede ressourcerne. En anden vækst vil bliver introduceret ifølge lektor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet Ole Busck, hvor det er individets og fællesskabets vækst, der kommer i fokus. 

 

Grass growth through metal plate

Alle taler om vækst – men vi taler ikke om det samme: Det er let at kritisere materialismen og den stigende popularitet, men vækst burde ikke handle om forbrug eller økonomi. I stedet burde det handle om livskvalitet, og det er væksten heri, der burde prioriteres og kritiseres, fordi der ikke bliver gjort nok ud af den. 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox