Inspirationsliste til væksttemaet

Vækst stikker hovedet frem mange steder i litteraturen; vokser ud af teksterne og invaderer dem på de mest overraskende måder. Nogle gange er det teksten selv, der iscenesætter væksten, udstiller og tematiserer den; skriver den frem og forholder sig kritisk til den.

Vækst har været en figur, et tema, en anledning eller inspirationskilde i hele litteraturens historie, og vi glæder os til at se jer udfolde den på alskens vildtvoksende måder under festivalen.

Vi har selv stukket hovedet i litteraturens muld og lavet en lille inspirationsliste, der kommer til at vokse og gro frem til festivalen, også med jeres knopskud. Listen er på ingen måder udtømmende, men et lille spadestik ned i temaet:

 

sterne-borges

Litteraturen ligner til tider selv en vildtvoksende plante, der ikke vokser lineært; den bevæger sig i ekskursioner, udflugter og vokser ud over sider og fortællingens rammer i knopskud. Laurence Sternes roman om Tristram Shandy er en bog, vi elsker for det. Den kommer aldrig rigtig i gang med sin hovedhistorie, men vokser hele tiden i sidehistorier, overspringshandlinger og indskud. Dens form er den fineste gang ukrudt. Litteraturen er fuld af eksempler på sprængningen af de gængse former; Borges elsker vi også for netop det: Hans sproglige labyrinter vokser og vokser. Hos andre forfattere er det den finurlige arabesk, der dyrkes og omslynger teksten.

 

boger-opvaekst-niels

En helt anden vækstrelateret afstikker i litteraturen er opvæksten. I Majse Aymo-Boots roman skrives opvæksten frem i sin helt egen form. Ahmad Mamoud og Hanne Højgaard Viemose viser os gennem litteraturen en opvækst, som foregår uden for den ellers så dominerende middelklasse, og giver os et nuanceret billede af de måder, forskellige danskere vokser op på. Udvider man horisonten lidt, er verdenslitteraturen fyldt med bøger om opvækster. Owuors roman Dust viser en kenyansk opvækst og spidder samtidig forholdet mellem det traditionelle og en modernitet, der er ved at sprænge landet i sin vækst.

 

weitze-den-afskyelige-klipHele verden er i den grad påvirket af industriel vækst; en vækst, som vores klima måske slet ikke kan følge med i. Litteraturen stiller også skarpt på denne problematik. Charlotte Weitzes roman er et eksempel på den nye bølge af såkaldt Cli-Fi litteratur, der kaster sig over emnet og giver os nye måder til at tænke og forstå konsekvenserne af den vækst, der er i gang.

 

 

 

 

mount-kobenhavn-gode-penge

Vækst er selvfølgelig også økonomisk vækst og alle de ting, det kaster af sig, f.eks. finanskriser, økonomiske bobler og hvad man ellers kan forestille sig. Både skøn- og faglitteraturen kaster sig over emnerne, og der er masser af gode bøger, f.eks. Ole Bjergs ”Gode Penge”, der byder på svar på de kriser, vi står i. Kasper Colling Nielsens ”Mount København” er et skønlitterært bud på det økonomiske væksttema, som også giver vigtige perspektiver på (uhæmmet) vækst.

 

inger-christensen

Inger Christensens ”Det” må vi jo også have med. Er der et bedre bud på en dansk tekst, hvor tekst for øjnene af os vokser frem, opstår, gror og mimer den organiske vækst? Her har vi ikke engang nævnt digtsamlingen ”Alfabet”, som er opbygget efter Fibonaccis talrække, og må stoppe efter N, fordi der ikke længere er plads i bogen. I det hele taget kredser Inger Christensens litteratur på den smukkeste vis om naturens forunderlige vækst og helt utrolige mangfoldighed.

 

frankenstein

En anden bog, der sætter fokus på vækst, opvækst og misvækst, er Mary Shelleys ”Frankenstein”. I mange år har man fokuseret på Frankensteins ondskabsfulde monster, men i senere læsninger har skyldsfordelingen flyttet sig, da det er blevet debatteret, om monsteret er født ondt, eller om opvæksten har skabt dets ondskab.

 

 

voetmann-alt-under-manen

Og så er der jo helt andre vækster: Udvækster, gevækster og alt, hvad man kan forestille sig i den retning. Harald Voetmann er en sand mester i detaljebeskrivelser, der får alskens skægvækst, spyt og andre væsker til at træde helt tydeligt frem for os, når han udpensler Tycho Brahes 1500-tal.

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox