Lisbet Vestergaard: Et læsemanifest for børn og deres voksne

Af Lisbet Vestergaard

Lisbet Vestergaard er projektleder ved Tænketanken Fremtidens Biblioteker og arbejder med En generation af stærke læsere: Greb til læselyst. Projektet sætter fokus på de 9 til 13-åriges læse- og medievaner.

Et manifest er håndfast, kompromisløst og klart. Et manifest står ikke først på det ene ben og så det andet. Men hvordan kan man være håndfast om noget så immaterielt som børns læselyst? Hvordan kan en voksen tillade sig at skrive et læsemanifest for børn? Eller: Hvordan kan man tillade sig at lade være?

Ikke flere spørgsmål. Jeg kaster mig ud i det og taler også til de voksne i børnenes liv. Jeg gør det, fordi jeg som mor, læser, borger, biblioteksbruger, bogkøber, blogger og projektleder for et læseprojekt er overbevist om, at lystlæsning er en værdifuld aktivitet. Den hænger lige som leg og oplevelsen af flow tæt sammen med fordybelse og selvforglemmelse. Kilder til fordybelse kan vi ikke få for mange af.

Manifestets stemme er en blanding af Lisbet 12 år og Lisbet 41 år. I læsning som en tilstand og en stemning flyder mine aldre sammen.

Lisbet på 12 år kendte dog ikke til de omfattende undersøgelser af børns læse- og medievaner, som Læremiddel.dk og Nationalt Videncenter for Læsning har gennemført i 2017. Resultaterne herfra fylder en del af på nethinden hos den voksne Lisbet.        

Giv ikke slip
Ja, jeg har lært at læse. Jeg tager selv bussen og pakker selv mit gymnastiktøj. Men du må gerne blive ved med at interessere dig for, hvad jeg laver, når jeg kigger på skærmen eller læser. Spørg mig en og giv mig en hånd. Jeg ved ikke, hvordan jeg finder en ny serie, når jeg er blevet færdig med Vildheks, Zombiejægerne og Harry Potter.

Fortæl mig noget, der åbner bogen for mig
Forsider og bagsider fortæller lidt. Men slet ikke det hele. Hvis du er min lærer eller arbejder på biblioteket, så find nogle bøger, du tror, passer til mig. Fortæl mig lidt om personerne og handlingen. Hvad minder bogen om? Hvad tænkte du selv om bogen? Det virker bedre end tavse bogreoler og pjecer.

Døm ikke min smag
Måske er du ikke optaget af YouTube-bloggere. Men det er jeg. Så når jeg ønsker mig en bog skrevet af en kendt blogger, så lad være med at rynke på næsen. Hjælp mig med at skaffe bogen. Hellere i dag end i morgen. Jeg dømmer ikke dig, når du sidder og læser bilblade eller damemagasiner. 

Læs selv
Hvorfor skal jeg læse, hvis du ikke skal? Hvis det er vigtigt og spændende nok, så læser du også selv. Måske læser du på din iPad. Måske i en bog. Fortæl mig noget om det, du læser. Er det sjovt? Lærer du noget nyt? Hvorfor bruger du tid på at læse? Hvad giver det dig?   

Gør det nemt for mig
Jeg elsker de historier, som mange på min egen alder snakker. Men jeg hader at læse. Giv mig lydbøger på mobilen. Gør det til en del af weekendhyggen, at vi lytter sammen i bilen, mens vi kører til tante Odas fødselsdag.     

Støt mig, når jeg kæmper med kapitel 1
Jeg ved godt, at det kan tage tid at komme ind i bogs univers. Der går tit et stykke tid, før jeg synes, bogen begynder at være spændende. Nogle gange er jeg lige ved at give op. Hep på mig, mens jeg kæmper mig gennem de første 30 sider.

En generation af stærke læsere: Greb til læselyst er et samarbejdsprojekt mellem Tænketanken Fremtidens Biblioteker, Nationalt Videncenter for Læsning, Læremiddel.dk og Københavns Biblioteker.  

Der er i dag allerede en række nationale initiativer og målrettede lokale aktiviteter på bibliotekerne, der skal styrke børns lystlæsning. Der mangler dog ny forskningsbaseret viden om, hvad der virker og hvorfor. Der er især behov for ny viden om, hvordan børns læselyst og medievaner hænger sammen.

Projektets mål er at indsamle viden og udvikle værktøjer, som kan styrke bibliotekernes egen praksis på området og kvalificere grundlaget for de enkelte bibliotekers samarbejde med skoler og forældre.

Onsdag den 28. februar 2018 afholder Tænketanken Fremtidens Biblioteker en konference, der markerer afslutningen på projektet. Her giver forskere, praktikere og politikere deres bud på, hvordan vi sammen skaber en generation af stærke læsere.

Læs mere på: www.fremtidensbiblioteker.dk

Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen, Danmarks Biblioteksforening og Edith & Godtfred Kirk Christiansens Fond.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox