Nedslag i programmet: Lyrik i vækst

Lyrikken er en mangfoldig genre. På Kbh Læser 2017 kan du blande det nye med det gamle, formfuldendte vers med antikke brudstykker og det etablerede med det spirende vækstlag. Vi har samlet en række arrangementer, som er vidt forskellige i både indhold og form, men som har det til fælles at de fejrer, afprøver og/eller undersøger lyrikken.

 

Trinitatis Natkirke

Det litterære vækstlag står stærkt, også inden for poesien. Der findes mange forskellige åbne scener og arrangementer, hvor de i varierende grad uprøvede digtere kan læse deres tekster op for et publikum. Et af disse arrangementer er Blækværk #36 d. 24. februar og Blækværk #37 d. 1. marts på Café Ama’rdillo. Blækværk er også en digterstafet, som aftenens oplæsere skal give videre til en digter, de synes skal optræde til næste Blækværk-arrangement.

I modsætning til vækstlag og uprøvethed står Inger Christensens forfatterskab. Inger Christensen skrev digte, som både var sprogligt og indholdsmæssigt smukke, men som også var skrevet efter matematiske strukturer. Universitetslektor i litteratur Tue Andersen Nexø giver et indblik i litterære vækstprincipper under arrangementet Formvækst Inger Christensens systemdigtning hos Information d. 28.februar kl. 9.15.

Trinitatis Natkirke holder spoken word og musikgudstjeneste d. 28. februar kl. 20. De optrædende/oplæsende er Claus Handberg, Råkoldt og Malte Tellerup. Arrangementet hedder KBH Læser i Trinitatis Natkirke.

STATUS på Husets Teater tager den fiktive lyriker Nina Faber fra Erlend Loes roman ”Status” under kærlig behandling. Arrangementet er en blanding af debat og iscenesættelse, og foregår d. 2.marts kl. 17 på Husets Teater.

I kælderen under biblioteket på Islands Brygge afholdes Kælderlæsninger d. 2. marts kl. 19. Aftenens optrædende er digter og billedkunstner Claus Ejner, digter Maja Lindberg Schwaner og musikerne Asger Kudahl og Sound Equilibrium.

Dansk Forfatterforening huser en mindeudstilling og en række arrangementer om digteren Vagn Steen. Arrangementerne og udstillingen har fællestitlen Du Vagn gav ud, som også er et palindrom – et ord der staves ens forfra og bagfra. Første arrangement i rækken er åbning af udstillingen, som foregår d. 2.marts kl. 19, med taler og vin. 3. marts kl. 19 afspilles komponisten Rudiger Meyers redigerede lydoptagelser af Vagn Steen-oplæsninger til arrangementet Vagn Steen Læser, 4. marts kl. 15 er der mindeoplæsning under titlen Minderne vokser frem, og 5. marts er der hele to arrangementer: Næsten alle kan se, alle kan næsten skrive, kl. 13, og Eric Andersen opus kl. 19.

Er du vild med antikkens græske digtning, afholder Bakkehusmuseet Sapfo-foredrag ved Elisabeth Friis. Den græske digter Sapfo levede på øen Lesbos i det 7. årh. f.vt., og skrev blandt andet poesi om det erotiske begær. Ph.d. og docent i litteraturvidenskab Elisabeth Friis giver et bud på, hvordan vi skal læse Sapfos forfatterskab i dag. I mange år var der kun fundet et Sapfo-digt i sin helhed, mens resten var fragmenter. I 2005 dukkede et næsten komplet, nyt digt op, og i 2015 kom yderligere to tekster til, så det er stadig et forfatterskab i vækst. Arrangementet foregår d. 2.marts kl. 19.30.

Fra det ældste græske til det nyeste på den danske scene: Poetry slam væbnet med vækst. Tag til Valby Kulturhus d. 3.marts og hør skarpe ordsmede konkurrere i digtoplæsning med temaet vækst.

 

LSH

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox