Når kærlighed og ærlighed forvandles til forladt og forhadt – Brud i litteraturen

 

”Det er så yndigt at følges ad/ for to, som gerne vil sammen være;/ da er med glæden man dobbelt glad/ og halvt om sorgen så tung at bære;/ ja, det er gammen/ at rejse sammen,/ når fjederhammen/ er kærlighed.”

N.F.S. Grundtvig

Ægteskabslykken i tal

Sådan synger man ofte ved diverse bryllupsdage i alle egne af landet. Men langt fra alle gifte par når helskindede frem til sølvbrylluppet, guldbrylluppet eller for den sags skyld kobberbrylluppet.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2013 foretaget 27503 vielser i Danmark. Og i 2013 var gennemsnitsalderen for 1.gangsviede mænd 34,9 år, hvor gennemsnitsalderen for 1.gangsviede kvinder var 32,2 år. Til trods for den relativt høje gennemsnitlige alder for giftemål ender 46,5% af alle disse i udgangspunktet festlige bryllupper på et tidspunkt med skilsmisse her i Danmark. Risikoen for at et gift par går fra hinanden, er størst i ægteskabets fjerde år. Efter ti års ægteskab og frem falder risikoen for skilsmisse, og kun meget få bliver skilt efter 40 års ægteskab. 26% af alle ægteskaber er efter 12 år endt med skilsmisse, dvs. ca. en fjerdedel af alle viede par når ikke at fejre kobberbryllup.

 

Opbrud, sammenbrud eller tøbrud

Trods iskolde tal og mindre opmuntrende statistikker bliver vi ved med at gifte os. Kærligheden blomstrer som tema i litteraturen og har til alle tider gjort det. Men kærlighedens visne og ofte uønskede, dog også potentielt frisættende og kraftfulde lillesøster – også kaldet bruddet eller skilsmissen – er tilsvarende rigt repræsenteret som litterært tema.

Bruddet eller skilsmissen bliver beskrevet på et utal af måder i litteraturen med følelser som sorg, vrede, skyld, trøstesløshed, følelsesløshed og midlertidig choktilstand eller oplevelsen af genvunden frihed. Til tider direkte modsatrettede og ofte komplekse følelsestilstande. Som når Ida Jessen skriver: ”Foran står en stol og venter på mig. Der er en enkelhed, som ikke stemmer overens med, hvordan tingene er. At jeg har fået nyt telefonnummer, så du ikke kan få fat på mig. At der er sat filter på min mail, hvor dine breve bliver sorteret fra og ryger direkte i papirkurven, så jeg ikke om morgenen skal være bange for at åbne min konto og se, at du har skrevet til mig klokken et, klokken to, klokken tre. At jeg lukker mine øjne for din vrede. Men at den er der, vreden er der.”  Fra romanen Ramt af ingenting.

Eller som når Lone Hørslev skriver: ”/har du tænkt på døden for nylig, har/ du nogensinde overvejet MORD. Jeg har. Jeg må/ indrømme at jeg/ har gjort mig visse forestillinger i hvert fald om/ hvordan det ville være/ at hugge en køkkenkniv/ ind i en vis mands øje. Og ind i hans/ kind og ind i hans bryst og/ ind i hans pande og ind i hans hals og ind i hans arme/ og hugge hugge TIL og/ at bore den køkkenkniv ind i hans hjerte./ Jeg ved ikke om den slags tanker er normale./ Aner det ikke.// Fra digtsamlingen Jeg ved ikke om den slags tanker er normale.

 

Kom til foredraget ‘Kærlighed og Skilsmisse’

Under Kbh Læser, torsdag d. 5. marts, er der mulighed for at dykke dybere ned i emnet. Kom til foredraget ‘Kærlighed og Skilsmisse’ på Vigerslev Bibliotek kl. 18.30.  Foredraget handler om tiden og overvejelserne før en eventuel skilsmisse. Kan ægteskabet reddes, er man parat til det? Krydret med en række gode råd til at komme videre, skilsmisse eller ej. Se mere om arrangementet i programoversigten.

 

Tips og tricks

Meget litteratur behandler som nævnt skilsmissen eller bruddet, og vi opfordrer: Brug litteraturen som spejl, som refleksion, dyk ned i den, eller bare nyd den! Her er en litteraturliste som inspiration til læsning:

 

Paul Bourget: ”Skilsmisse”

Keld Conradsen: ”Småfisk og guldmakreller”

Elena Ferrante: ”Forladte dage”

Sheila O’Flanagan: ”Langtfra forbi”

Olivia Goldschmidt: ”Ekskonernes klub”

Jens Christian Grøndahl: ”Før vi siger farvel”

Lone Hørslev: ”Jeg ved ikke om den slags tanker en normale”

Ida Jessen: ”Ramt af ingenting”

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox