Nedslag i programmet: Nye manifester

Verden synes at være af lave, og man foranlediges til at spørge: Er tiden stadig til manifester? Er det stadig cool at tro på forandringen og fremskridtet? Eller er det so last century? Hvor nogen ville erklære historien for slut, aflyse fremtiden og synke ned i afmagten, har en række af festivalens forfattere dog fattet modet og pennen. Festivalen byder derfor på en masse nyskrevne manifester fra mange forskellige leder og kanter. En række fremtrædende danske forfattere har fået til opgave at skrive og fremføre et splinternyt  manifest til en festaften i temaets tegn. Til anledningen vil de også finde et manifest frem fra historiens manifest-mødding, som fremføres af skuespiller Morten Burian. De indbudte forfattere er Kristina Stoltz, Glenn Christian, Ursula Scavenius, Lone Aburas og Hanne Højgaard Viemose. Manifesternes faner foldes ud på Arbejdermuseet den 23. februar kl. 17-20.

De sidste par år har budt på en række nye greb på feminismen, hvilket naturligvis også belyses på flere arrangementerne under festivalen. Passive/aggressive, ark books og Eksistensfilosofisk Akademi har slået pjalterne sammen og fejrer den danske oversættelse af det xeno-feministiske manifest med oplæg og diskussion på cafeen Sorte Firkant den 28. februar kl. 19, hvor manifestet belyses og diskuteres af XF-medskribent Diann Bauer og filosof Martin Hauberg-Lund. Et helt andet feministisk take sker med en tredjedel af Girl Squad, Louise Kjølsen, der holder oplæg om holdets syn på feminisme med udgangspunkt i kollektiv-udgivelsen Ludermanifestet (af Louise Kjølsen, Ekatarina Andersen og Nikita Klæstrup) på Vesterbro Bibliotek den 28. februar kl. 19-21. Aftenen byder også på en twerk-lektion og debat om “luder-rollen”.

Manifestets form lægger i den grad op til tidens kollektive aktion, gruppeskriverier og det politiske-aktivistiske potentiale heri. De kollektive manifester bearbejdes også i Møllegades Boghandel, hvor skrivekollektiv, udgivelsesportal og besværgelseskastende gruppering BMS (Blod Måne Søndag) er d. 1. marts mellem 17.30 og 20 budt ind til en snak om deres udgivelse ‘Manifestation!’, og om hvorfor den kollektive skrift synes vigtigt i dag. Elleoregruppen danner ramme om en anden tilgang til temaets politiske-aktivistiske indhold. Gruppen indførte i 2008 demokrati i monarkiet Elleore, en fugle-beboet ø i Roskildefjorden - dette som en del af en dansk tradition for at insistere på at indføre demokrati rundt omkring i verden i samme periode (eksempelvis Irak og Afghanistan). Modsat historiens øvrige interventioner var denne overraskende ublodig:
Ingen fugle blev ofre for aktionen. Denne politiske aktion og dens manifest, der udgives i bogform for første gang, fejres på Din Nye Ven d. 2.3 kl 20 ved oplæg af Kasper Porsgaard fra Center for Vild Analyse og lektor Søren Christensen, der efter præsentation bliver til DJ Søren Christensen med speciale i Northern Soul!

De små forlag har de sidste par år været særdeles stærkt repræsenteret under Kbh Læser. Disse er drevet af ildsjæle og præsenterer som regel nogle af de mest interessante, vilde og skæve udgivelser, der finder et publikum på grund af deres ihærdige arbejde. Dette gør sig også gældende i år, hvor mikroforlagene holder mikrofest på Hovedbiblioteket. Mikrofest er dels en antologi med manifester fra forskellige progressive forlag, dels en fælles online udgivelsesportal for de små forlag, med opstart i 2018, og dels den konkrete fejring, som finder sted den 3. marts kl. 18-20.

Festivalen byder også på muligheden for at konstruere nye manifester som en palimpsest-leg: Enigma - Museum for Post, Tele og Kommunikation sætter en manifest-maskine op på Hovedbiblioteket under hele festivalugen med hvilken man kan skrive nye manifester ud af mundrette bidder af kendte tech-manifester. Alle bidrag publiceres på manifestnow.tech.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox