Nedslag i programmet: Økonomisk vækst og modvækst

Der er mange arrangementer om økonomisk vækst (og modvækst), befolkningstilvækst og andre vækstformer, der kan afbilledes i tal og grafer i årets festival. Det giver rig mulighed for at gå på opdagelse i programmet, uanset om du er vækst-fan, lidt-skræmt-men-nysgerrig, væksthader på barrikaderne, underspillet småskeptisk, eller om du bare er nysgerrig efter at høre mere om hvad litteraturen og væksten har med hinanden at gøre.

 

Fredag d. 24. februar kl. 16 holder arbejdskritiker Eskil Halberg oplæg i Storrs Antikvariat under titlen hvorfor arbejde? For hvorfor egentlig arbejde, når det ofte er forbundet med lidelse, og når den teknologiske udvikling alligevel er i færd med at gøre arbejdspladser overflødige?

27.februar vil filosof Asger Sørensen tale om den franske tænker og forfatter Georges Batailles tænkning med fokus på økonomi, vækst, arbejde og ”det grænseoverskridende og suveræne forbrug, der gør livet værd at leve.” Arrangementet er en del af forelæsningsrækken Eksistensfilosofisk Akademi på Københavns Hovedbibliotek, og begynder kl. 19.

Du kan også tage forbi Rigsarkivet og høre Else Hansen, ph.d. og seniorforsker i Rigsarkivet, fortælle om  universiteternes bidrag til nye idealer om lighed, demokrati og den økonomiske vækst, som var forudsætningen for velfærdsstatens udbygning, ud fra sin nye bog Professorer, studenter og polit.er. Om velfærdsstatens universitetspolitik 1950-1975. Læs mere om arrangementet her.

Hvad kan litteratur sige om vækst? Skal den overhovedet sige noget og hvorfor (eller hvorfor ikke)? 28. februar er Kbh Læser og Husets Teater gået sammen om debatarrangementet Litteraturens vilkår og rolle i samfundet. Her vil en række forfattere, forlag og politikere diskutere bogbranchens vilkår og litteraturens rolle i forhold til samfundskritik.

En tænker der i høj grad har diskuteret og defineret vækstbegrebet som vi kender det inden for økonomi og samfund er Karl Marx. Arbejdermuseet holder oplæsning af Ronan de Calans historie ”Karl Marx’ genfærd” og serverer varm kakao. Arrangementet hedder Karl Marx & Varm Kakao og foregår d. 1.marts kl. 16.30.

Informations serie Moderne Idéer er udgangspunkt for arrangementet Hvad skal vi med landbruget?  Danske landbrug går i konkurs og lukker, fødevarekvaliteten daler og dyrevelfærden lider. Findes der alternativer? Kom på Københavns Hovedbibliotek d. 1.marts kl. 17 og bliv klogere.

Besøg den lille engelsksprogede boghandel Ark Books 1. marts kl. 19 til arrangementet Accursed Growth! Her diskuterer de litteratur og vækst med udgangspunkt i feminisme og den franske tænker Georges Batailles tekster og idéer. 

Til Farvel til den blinde tro på vækst har Forlaget Mindspace inviteret forfatter Bo Heimann og økonomiprofessor Jesper Jespersen til at diskutere vækstparadigmet og opgøret med det. Det foregår 1. marts kl. 19-21 i boghandlen Tranquebar.

Kan du tjene både Gud og mammon? Det spørgsmål kan du høre mere om når teolog og forfatter Jakob Brønnum og nationaløkonom og tidligere overvismand Niels Kærgård taler om økonomisk vækst fra reformationen til i dag. Det foregår på Forlaget Eksistensen d. 2.marts kl. 16.30.

På LiteraturHaus kan du til arrangementet Modvækst - en litterær vækstkritik høre mere om hvordan litteraturen beskæftiger sig med vækst og vækstkritik. Litteraturforsker Gregers Andersen fortæller om teorier i den nye litterære økokritik og om klimafiktion. Det foregår d. 2.marts kl. 19.

BL – Danmarks Almene Boliger vil i samarbejde med Københavns Hovedbibliotek stille spørgsmålet kan vi planlægge det gode liv i udsatte boligområder? Til arrangementet er der oplæsning og debat. Deltagerne er forfatterne Hanne Højgaard Viemose og Ahmad Mahmoud, samt ledere af boligområderne Gellerup og Urbanplanens helhedsplaner Henning Winther og Mikkel Warming. Elisabeth Skou Pedersen er moderator. Arrangementet foregår 2.marts kl. 20 på Københavns Hovedbibliotek.

Under Goethe-Institut Dänemarks arrangement Jenny Erpenbeck i samtale med Carsten Jensen kan du høre den tyske forfatter Jenny Erpenbeck tale om sin roman ”Går, gik, gået” der handler om den aktuelle flygtningedebat, og om hvordan fiktionen kan bruges til at tale om vigtige samfundsmæssige problemer. Arrangementet foregår d. 3.marts kl. 17 på Københavns Hovedbibliotek.

For overhovedet at kunne måle vækst, skal væksten kunne nedskrives og måles. Tænkepauser og Nørrebro Teater inviterer til samtale med Henrik Kragh Sørensen, der har skrevet en tænkepause-bog om tal. Der fremføres også en videnskabsmonolog, som skuespiller Josephine Park og instruktør Niels Erling har skrevet på baggrund af bogen. Arrangementet hedder En tænkepause: Tal, og foregår 5.marts kl. 19.

Vel mødt!

 

LSH

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox