Reportage: En morgen med Bukdahl og Turéll på værtshus

af Ann-Kristine Hald

”Der er kaffe og Gammel Dansk nede bagi – vi begynder lige om lidt”

IMG_9923

Jeg er trådt ind på Diligencen, et gammelt værtshus på Korsgade midt imellem Blågårds Plads og Peblinge sø. Det er fredag morgen lidt i ni og jeg har forladt det smukke vejr for at tilbringe en times tid på værtshuset, da Kbh Læser og Golden Days står bag et arrangement netop her, som de kalder ”Gamle mænd, Gammel lyrik og Gammel Dansk”. Denne morgen er det med fokus på Dan Turéll og Lars Bukdahl skal stå for oplæsning af et par af hans tekster og fortælle lidt om hans liv og forfatterskab. Jeg finder IMG_9922hurtigt min klassekammerat, som ligesom jeg er mødt op for at lære mere om Turéll og han sidder allerede klar med en Gammel Dansk på bordet. Publikum er en god blanding af studerende og stamgæster og da arrangementet begynder lidt over ni, er de fleste klar til at skåle med på en lille én. Svante Lindeburg, der er direktør for Golden Days, fortalte om hvordan dette arrangement hang sammen med at temaet i år for Golden Days er 1970’erne og de valgte digte af Turéll var alle fra 1974.

Bukdahl lagde ud med selv at kalde sig for en gammel mand og pointere, at dette arrangement var et eksperiment, og det var arrangeret således, at vi som publikum fik små foldere med de digte, der skulle oplæses, så at vi selv kunne læse med og stoppe op og ”smage på ordene”, som Bukdahl så fint lagde vægt IMG_9932på. I hæftet kan man også finde 3 digte af Peter Laugesen, som der mandag morgen vil være et identisk arrangement om. Digtene var udvalgt fra det år i Turéll’s forfatterskab, som er Bukdahls yndlingsår og som ifølge Bukdahl meget godt beskrev hans ”liv i farten og på farten”, men også et år, hvor man kunne se en udvikling i hans forfatterskab. Før Bukdahl går i gang med oplæsningen, viser han os, hvordan man kan definere en smal bog: hvis man tager den op og lade den svæve frem og tilbage hurtigt, hvor den så flaprer – hvis den gør det, så har du med en smal bog at gøre.

Som tilhører var man ikke i tvivl om, at Bukdahl også selv er fascineret af det sprog, som Turéll benytter sig af og dette blev om muligt endnu tydeligere under oplæsning af CANTO LV, en unavngiven sekvens IMG_9925fra” Onkel Danny’s drivende dansende dirrende dinglende daskende dryppende danske dåse-digte” og ikke mindst et afsnit fra KarmaCowboy. Hvad der gik igen i de to førstnævnte digte var at det var en form for cut-up, som består af dele fra andre genrer, der mixes sammen til noget nyt. Bukdahl nævnte det som at Turéll klipper og samler klip og kaldte ham for ”klipperen på denne tekst”. Publikum var bestemt også vågne til dette arrangement og et par interessante, dog korte pointer blev fremsat, da en tilhører gjorde opmærksom på hvordan at Turéll ikke kun ville være på et spor og hvordan han (selv på LSD) var opmærksom på hvordan hans modtagere egentlig modtog ham og hans værk og væren. Arrangementet blev afsluttet med en fælles skål, 2 bonusdigte og Bukdahl modtog en flaske Gammel Bukdahl. Et ganske interessant morgenarrangement at deltage i, som forsøgte at være lidt i Turéll’s ånd, men dog ikke helt, som en tilhører gjorde opmærksom på; Turéll var nok aldrig selv mødt op på et så tidligt tidspunkt som klokken ni.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox