Reportage: Scala præsenterer: Manden og havet

Beat, roman og digte på havnebussen afgang 17.27

af Ann-Kristine Hald

”Det er ligesom at optræde i et fængsel – der er ingen, der kan gå”

Havnebus97 

 

Havnebus3Jeg er sammen med en litteraturinteresseret ven steget på Havnebussen ved Det Kongelige Bibliotek kl. 17.27 den første fredag eftermiddag i marts måned og omkring os er mørket begyndt at falde på. Ovenstående blev sagt af Claus Høxbroe, som i dag har fået selskab af Jacob Skyggebjerg, Sigurd Hartkorn Plaetner og Geer Rift. Pladeselskabet Scala og KBH Læser står bag dette event og de fire forfattere deler ud af deres værker ved oplæsning. Rundt omkring tilhørerne hænger der kulørte lyskæder, der er næsten helt mørkt med lidt lys bag oplæseren og lav instrumental musik spiller i højttalere, som blandt andet er placeret på stole hist og her.

Havnebus993Den første på scenen er Rift, der vil præsentere nogle af hans nyeste skriblerier. Efterhånden som folk finder pladser, må nogle forblive stående og stilheden indtages blandt, idet Rift siger sit første ord og musikken lyder stille i baggrunden. Rift, der gennem sine digte bringer tilhørerne til Stockholms Gamle Stan, læser op i et ganske roligt tempo. I hvert fald i forhold til Skyggebjerg, der er den næste i spotlyset. Begejstret udbryder han at ”det her forum er jo ret fedt med vand” og næsten uden nogle vejrtrækninger læser han blandt andet op fra bogen ”Vor tids helt”. Efterhånden som havnebussen lægger til og fra kaj kommer flere og flere mennesker på båden og ganske mange ser temmelig overraskede ud over, at der står en digter på havnebussen på en umiddelbar almindelig fredag aften.

Havnebus997Hartkorn Plaetner, som sidste år udgav ”Noget om Vitus”, overtager efter Skyggebjerg og igen er vi tilbage i et roligt oplæsningstempo. Han læser blandt andet en tekst op om sommer og en endnu ikke udgivet tekst om sin farfar. Især sommerstemningen i litteraturen er rar at høre om på en kølig aften i marts, hvor mørket er brudt helt frem og lysene på bygningerne skinner så fint i vandet, idet vi sejler forbi. Den sidste på scenen er Høxbroe, som er en såkaldt beat-poet. Han starter ud med at spørge tilhørerne, om de har været til andre arrangementer på KBH Læser. Selv har han ikke, da han ”har haft for travlt med at være mand.” Udover at læse op fra forskellige tekster, joker han lidt undervejs og det er tydeligt at se, at en af hans inspirationskilder er Turell.

Havnebus9993”Vi kører direkte ud i ekstranumre”, fortæller han os og forsøger at iscenesætte en oplevelse for os. Ham på scenen til koncert i Forum, øl til 87 kr., os tilhørere der venter spændt og han træder ind på scenen med ekstranumre. Nu var det såmænd en havnebus, men det er nu altid godt, når forfattere krydrer deres optræden med andet end oplæsning. Som aftenen ender tilbage stoppet på Det Kongelige Bibliotek, træder folk ud i mørket og medens nogle bevæger sig ind til et afterparty i Dome of Visions, bevæger denne tilhører sig ind mod Rådhuspladsen. Måske er det ikke en oplæsning af Shakespeare eller Dante, der har fundet sted denne aften, men som Høxbroe så fint pointerer på sejlturen: ”Vi var i Operaen, hva faen, det er finkultur her.”

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox