Sofie Ozanne: VESTERBRO LÆSER

VESTERBRO LÆSER

Af Sofie Ozanne

Vesterbro fortalt gennem litteraturen
Vandrer man gennem Vesterbros gader, bliver man konstant konfronteret med bydelens litterære fortid. På Tove Ditlevsens Plads står i dag en rå betonmur, der er dækket af små grønne lameller og fungerer som en bænk. Tove Ditlevsens digt ’De evige tre’ fra 1942 står mejslet i muren, hvilket er med til at skabe et fristed, hvor fordybelse står centralt. Vesterbro-digteren er en vigtig del af bydelens identitet og ånd. Hun voksede op under fattige kår i københavnerslummen og hentede inspiration fra sit eget liv. Bevæger man sig mod Halmtorvet, vil man finde Onkel Dannys Plads, som er navngivet efter Dan Turèll. På Onkel Dannys Plads finder du bl.a. spillestedet Råhuset og Café Mandela. Dan Turèll skrev krimiværket ‘Mordserien’, som beskriver det blankslidte Vesterbro. Han har været med til at give Vesterbro det rå og trendy image, som bydelen stadig har i dag. Tager man turen videre op mod Hovedbanegården, mødes man af Istedgade, som emmer af diversitet og mangfoldighed. Selv danskere, som aldrig har sat en sål i kvarteret, er bekendt med Istedgades blakkede ry. Istedgade hænger uløseligt sammen med forfatteren Tom Kristensen, som voksede op i kvarteret. Han sendte i 1930 litteraturkritikeren Ole Jastrau i hundene i romanen ’Hærværk’.

Ligesom Vesterbro er hjemsted for mange store afdøde forfattere, huser bydelen også adskillige nulevende litterære aktører. De forsøger at udbrede interessen for litteratur og gøre den mere tilgængelig. Kbh Læser har haft kontakt til tre af dem – Husets Teater, Bogcaféen Halmtorvet og Thiemers Magasin – for at tale om litteratur og om at have hjemme på Vesterbro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Litteratursmagning

Husets Teater er et storbyteater placeret på Halmtorvet, en plads på Vesterbro, der traditionelt er kendt som de prostitueredes tilholdssted. Et af kendetegnene ved miljøet på Vesterbro er, at mange af samfundets sociale udfordringer er synlige i gadebilledet. Pernille Kragh, dramaturg og administrator på Husets Teater, mener, at Halmtorvet er et "spændende område at befinde sig i, når man nu er en kunstvirksomhed. Vi får alle livets skyggesider at se". Narkomaner, prostituerede, hjemløse, alkoholikere og andre marginaliserede personligheder finder man i kvarteret. Samtidig ser man også businessmænd og børnefamilier, hvilket er med til at vise de store kontraster, der findes på Vesterbro, som også er med til at skabe et dynamisk arbejdsmiljø for Husets Teater.

Jens Albinus og Laura Ramberg overtog i 2016 den kunstneriske og administrative ledelse på Husets Teater. Albinus har været med til at ændre den kunstneriske profil og finder inspiration i de mange store stemmer, der findes i litteraturen: "Vi er interesseret i et teater, som har et samtidsopmærksomt blik, et journalistisk udkig i verden, som kan fortælle os om det at være menneske netop nu. Samtidig ønsker vi også at rette et litterært blik på vores verden, som rettes mod det at være menneske til alle tide”, fortæller han. Hermed kombinerer Husets Teater det aktuelle, debatterende teater med et mere universelt blik på verden og det at være menneske, som Albinus mener findes i litteraturens helt store stemmer. De store fortællinger kan binde os sammen som mennesker og er en særlig måde at læse verden på, samtidig med at den præsenterer os for nye og forskelligartede perspektiver. 

Husets Teater har af samme årsag et samarbejde med Forlaget Rosinante. I fællesskab skaber de oplevelser, hvor mødet mellem litteratur og scenekunst er i hovedsædet. Dette samarbejde har ført til arrangementer som ’Litteratursmagninger’, hvor en række af Danmarks fremmeste skuespillere med tilknytning til Husets Teater læser uddrag af danske forfatteres nyeste værker. Initiativet er en udløber af sidste års Kbh Læser, hvor arrangementet ’Litteraturens vilkår og rolle i samfundet’ vækkede en gensidig interesse hos både Husets Teater og Rosinante. Skuespillerne låner deres stemme og nærvær til den varierede række af litterære værker og giver publikum en fornemmelse for, hvad begge kunstarter har at byde på. Og hvad de kan sammen. Inspireret af vinsmagningen er det også en mulighed for at stifte bekendtskab med litteratur, man måske ellers aldrig var kommet i berøring med. Det er et forsøg på at gøre både litteraturen og teatret mere imødekommende og give publikum mulighed for at se, hvad der rører sig på den danske litterære scene netop nu. Håbet er, at litteratursmagningerne kan blive til en tradition.

 

Boganarkisme
På Sønder Boulevard finder man en lille bogcafé, placeret lige overfor Kødbyens hipstermekka. Bogcaféen Halmtorvet karakteriserer sig selv som en anarkistisk distro, som distribuerer bøger, kaffe, T-shirts, badges, små aviser, blade og plakater. Bogcaféen har eksisteret siden oktober 2015 og drives udelukkende af frivillige, som alle er selvudnævnte anarkister. Caféen forhandler udelukkende anarkistisk litteratur, hvilket er et forsøg på at udbrede forståelsen af, hvad anarkisme er for noget. ’Mest af alt er vi nogle folk her, som mener, at der er et behov for den mere kritiske tænkning, som følger med anarkismen. Vi er nogle, som ønsker et samfund, hvor der ikke nødvendigvis findes nogen stat, og hvor det er græsrodsstyret‘, fortæller Steen Belhage, der er aktivist i boghandlen. Caféen er et forsøg på at være en modvægt til alle de smarte caféer og butikker, der findes i området.

På trods af at caféen særligt er skabt for anarkister, er caféen også præget af åbenhed. Dens placering på Halmtorvet betyder, at caféen er let tilgængelig, hvilket vil sige, at enhver kan kigge ind og få en sludder om, hvad anarkistisk litteratur er for noget. Caféen er imødekommende, og der er mulighed for at fordybe sig i anarkistisk litteratur, mens man nyder en varm kop kaffe mellem boghylderne. Ligeledes fungerer caféen også som et slags bibliotek, da der er mulighed for at låne litteraturen med hjem. Bogcaféen afholder desuden arrangementer, såsom bogreceptioner med fokus på et særligt værk og filmvisninger, hvilket skal være med til at udbrede forståelsen og interessen for anarkistisk litteratur.

 

En oase, der muliggør fordybelse
Thiemers Magasin er lokaliseret i den hyggelige lille Tullinsgade. Boghandlen blev fra dens åbning i 2002 hurtigt populær blandt mange bogelskere i København. Magasinet blev i 2013 overtaget af journalisten Rikke Viemose, som har ført stedet videre i samme ånd som stifterens, Christina Thiemer. Thiemers Magasin karakteriserer sig selv som en delikatesseboghandel: "Med det mener vi, at det er en boghandel, der tager litteraturen alvorligt og giver plads til fordybelse og samfundsdebat med gode bøger i centrum. Vi tør godt sige, at der findes både gode og dårlige bøger, og at du kan finde de bedste hos os", fortæller Viemose.

Thiemers Magasin giver også plads til litterære fællesskaber og er et sted, hvor der er mulighed for at møde andre bogelskere. Thiemers lægger salon til forskellige litterære arrangementer, såsom søndagsevents med tidens bedste og mest aktuelle forfattere, læseklubber, skrivekurser for både børn og voksne med mere. Dette er et forsøg på at inddrage og aktivere besøgende. Denne tillægsoplevelse er noget, som boghandlen engagerer sig i, fordi de mener, at "litteraturen lever og har det bedst, når vi mødes og diskuterer den", siger Viemose.

"Det, vi gør, gør vi af ren egoisme: Fordi vi elsker gode bøger. Det er ikke som sådan for at ’fremme litteraturen’, selvom det ville være nobelt - nej, vi gør det, fordi vi ikke kan lade være", forklarer Viemose.

Mangfoldigheden og diversiteten lever på Vesterbro.
Husets Teater, Bogcaféen Halmtorvet og Thiemers Magasin er blot tre af de steder, som forsøger at udbrede interessen for litteraturen. I den spændende og pulserende bydel Vesterbro finder man bl.a. også Byens Bogcafé, placeret på Istedgade, som er den lokale bog- og kaffebar. Byens Bogcafe er udover at være café for gæsterne også kontor for medarbejderne på Byens Forlag. På Istedgade findes også noget mere alternativt, nemlig Litteratursaloner, hvor besøgende får litteraturen helt ind under huden. Her inviteres man ind i et hjem på Vesterbro, hvor autenticitet og nærvær er i centrum. På Lyrskovgade finder man Vesterbro Bibliotek og Kulturhus, hvor der faciliteres debatarrangementer og andre kulturelle aktiviteter. Der er således rig mulighed for at dykke ned i litteraturen på Vesterbro.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox