Om Kbh Læser

En tematisk og alsidig festival

Kbh Læser er en årligt tilbagevendende litteraturfestival, som slipper litteraturen og læselysten løs i byen hvert år i det tidlige forår. Københavns Biblioteker søsatte festivalen i 2008 i fællesskab med forskellige samarbejdspartnere som museer, boghandlere, kulturinstitutioner og andre litteraturelskere, som hvert år under festivalen udfordrer og udforsker litteraturen med litterære arrangementer over hele byen. I 2018 løber festivalen fra d. 23. februar til d. 4. marts. Hvert år har Kbh Læser et nyt tema, og i 2018 er temaet MANIFEST.

Målet for festivalen er at få byen til at koge over af litteratur og litterære arrangementer og at få alle til at læse og læse mere. Vi vil sprede læselysten og litteraturglæden til både de i forvejen storlæsende bogorme, og til dem som sjældent eller aldrig læser. Som demokratisk kulturinstitution ønsker Kbh’s Biblioteker at promovere alle former for litteratur – fra skønlitteratur til faglitteratur og alt derimellem. Vi ønsker at inkludere al slags litteratur i festivalen – fra den populære eller bredt appellerende litteratur til den smalle, eksperimenterende eller krævende litteratur. Der findes litteratur til alle! Forhåbentligt vil festivalens program inspirere publikum til at få øjnene op for nye sider af litteraturen.

Litteratur til alle

Festivalen arbejder professionelt med at indsamle viden og erfaring om læsning samt finde nye måder at formidle litteratur på. Kbh Læser forsøger kontinuerligt at nytænke arrangementsformater, for at skabe originale ideer, intense læsearrangementer og anderledes litteraturformidling. Vi bestræber os på at nå ud i alle kroge af København, så festivalen både omfatter byens største kulturscener og lokalområderne.

Kbh Læser ønsker at nå så mange som muligt. Programmet rummer hvert år et utal af begivenheder for børn og voksne, fra børneteater og workshops for hele familien til forfatterforedrag og lynhurtige klassikerforelæsninger i frokostpausen. Som noget særligt placerer Kbh Læser litteraturen rundt omkring i byen, og møder dig hvor du ikke forventer at få stukket en bog i hånden eller få et digt læst højt – og der, hvor atmosfæren og de historiske rammer gør oplevelsen til noget særligt.

Museer, boghandlere, cafeer, butikker og biblioteker danner ramme om de fleste begivenheder. Men festivalen rækker også endnu længere ud i byen og sætter et litterært strøg på hverdagen. Vi har tidligere bl.a. oprettet en tænketank for læsning, startet læseklubber, haft litterære byvandringer, bogdating, frokost med ord, bogquiz i S-toget, oplæsning i svømmehallen, digte på apoteket og meget, meget mere.

Litteratur er en uudtømmelig kilde til viden og et rum for fordybelse. Den tilbyder et spejl – tilgængeligt for alle – hvor egen identitet og kultur kan reflekteres. Den tilbyder os at se ind i vores medmenneskers hemmeligste afkroge og er et kighul ind i ukendte og fremmede verdener, som ellers ville være utilgængelig for mange. Litteratur og sprog er afhængige størrelser, og læsning af litteratur gør vores fornemmelse og viden om sproget og dets væsentlige rolle i vores alles liv større. Der er virkelig mange grunde til at læse samt udbrede lysten til at læse litteratur; det er vores fornemste opgave på festivalen Kbh Læser.

 

 

Tryk her for billeder fra årets festival, Kbh Læser 2017

 

Tryk her for billeder fra Kbh Læser 2016.

 

Tryk her for billeder fra Kbh Læser 2015.

 

Holdet bag Kbh Læser 2018:

    

 

 

 

 

 

Niels Offenberg, festivalleder, Jon Auring Grimm, projektmedarbejder, Ditte Marie Nesdam-Madsen, projektmedarbejder, Dennis Jacob Rosenfeld, projektmedarbejder

 

 

 

Kbh Læsers bestyrelse:

Sanne Caft (formand), vicechef, Københavns Hovedbibliotek

Stinne Hjortlund Kristoffersen, litterær agent

Kåre Vedding Poulsen, redaktionsleder, DR Kultur

Lise Bach Hansen, kulturproducent/ leder af International Forfatterscene, Det Kongelige Bibliotek

Niels Offenberg, festivalleder Kbh Læser og litteraturformidler, Københavns Hovedbibliotek

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox