Merlin P. Mann

 

Forfatter Merlin P. Mann anbefaler en bog til årets tema MANIFEST! Et ægte “vrøvlemanifest”.

”Budskabet er kernen i enhver roman, men intet sted får man lov at opleve det så direkte, ufiltreret og blatant som i børnelitteraturen. Den didaktiske dyne har alle dage ligget tungt over børnenes bøger. Og hvorfor mon? Når man allerede i 1865 kunne læse et vrøvlemæssigt mesterværk, ikke blot indenfor børnelitteraturen, men indenfor al litteratur.

Mesterværket er ‘Alices eventyr i vidunderland’ eller blot: ‘Alice i eventyrland’ (senest oversat til dansk som ‘Alice i undreland’) og er intet mindre end vrøvlets ypperste manifest. Det er fabuleren og venden på hovedet i en grad, så smilet bliver hængende i luften længe efter endt læsning.

Hvor den opbyggelige og opdragende børnefortælling serverer svar, stiller Alice sig befriende op og stiller spørgsmål. Op er ned og ned er op. Intet er som det var, og alt er som det ikke var. Hurra!

Vi har brug for vrøvlet, og når man genlæser den fantastiske tekst, må man vidundre sig over, hvor stærkt dens vrøvl står, og hvad mystiskere er, at vi i dag har brug for den i endnu højere grad end nogensinde før. I dag skal alt give mening. Alt skal føre til noget. Alt skal være til gavn. Men til hvad nytte?

Alices eventyr er blevet genfortalt, omfortalt, overfortalt i uendeligheder og inspiration og plagiat ses i mange afskygninger. Men vrøvleoriginalen er ikke nået til knæstrømperne endnu. Selv når der bevidst vrøvles, bliver det som regel bare til sludder - og der er som bekendt stor forskel på sludder og vrøvl.

Heldigvis har vi stadig Lewis Carroll alias Charles Lutwidge Dodgsons vidunderlige tekst, som bare ligger dér og siger: læs mig!”

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox