Christoffer Jørgensen

Christoffer Jørgensen, kulturgeograf ved Kulturcenter Assistens, anbefaler bøger til Kbh Læser, der i 2018 har temaet: Manifest!

”Cosmos” af Alexander von Humboldt
”Arternes oprindelse” af Charles Darwin
”Ånden i Naturen” Af H.C. Ørsted

Alle tre bøger er fra en tid, hvor den menneskelige ”Spørge Jørgen” blev sluppet fri! Efter at have levet i en tid fuld af overtro og mystik begyndte man at sætte spørgsmålstegn ved om køernes død på marken nu også var Guds vilje eller naboens onde øjne!  - det kunne måske skyldes mere jordnære ting som sygdomme. Det påpeger jo en årsag og en virkning – og så kan man jo gøre noget ved det, HVIS MAN HAR DEN NØDVENDIGE VIDEN! – og det var dét, at man opdagede, at man IKKE havde. En af de første i den 2. store bølge af opdagelsesrejsende var Alexander von Humboldt. Den nye type opdagelsesrejsende rejste ikke med sværd og bibel, men notesblok og forstørrelsesglas. Ofte under store farer og anstrengelser forsøgte man at skaffe VIDEN. Alexander von Humboldt ville beskrive ALT – i et storværk om Jorden ”Cosmos” – det er klart, det nåede han ikke – men det betyder ikke, at hans søgen var forgæves. Det blev en kilde til inspiration for mange andre. Blandt dem Charles Darwin. Hans hovedværk: ”Arternes oprindelse” bygger på mange års studier af dyrs udvikling blandt andet fra den store rejse til Galapagosøerne. Darwins bog kom tidligt til Danmark gennem Darwins ven og underviser- Japetus Steenstrup - som var blandt de første 36 personer, der fik et eksemplar. Darwins bog blev oversat til dansk af ingen ringere end I. P. Jacobsen.

En af de personer der forsøgte at se verden som ét hele var H.C. Ørsted. Meget sigende er der et stort kors på hans gravsted. Ørsted fornægtede hverken tro eller gud – men udtalte dog, at ”Menneskehedens åndsprodukter endog deres tro er at regne for naturprodukter”. Det er klart, at når man læser disse værker, vil der være ting, som vi i dag er blevet klogere på. De er fulde af antagelser og fejltagelser! – men det er jo netop disse antagelser og fejltagelser, vi er blevet klogere af! Af disse værker kan vi lære at stille spørgsmål og søge svar! Det er kun på den måde, at vi bliver klogere. En gang imellem må man have modet til at forestille sig dét, vi ikke ved, at vi ikke ved.

Kontakt Kulturcenteret Assistens for en rundvisning på kirkegården, og læs mere om Ørsted og Japetus Steenstrup på hjemmesiden www.assistens.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox