Nedslag i programmet: Historiens Vingesus

Manifesterne har gennem tiden været udtryk for konstante brud med det bestående; de har brudt den herskende konsensus og brudt med konventionerne. De er idiosynkratiske, vilde, fabulerende og flabede. Selvom de traditionelt har floreret i modkulturen er visse efterhånden blevet ophøjede til klassikere (hvilket en del af afsenderne helt sikkert ville hade!): Dadaisme og futurisme, Marx og menneskerettighedserklæringerne, Nå80! og Dogme95, OuLiPo og OuBaPo, Cyborg og SCUM...

Dadaisme, eksempelvis, er en sammenfletning af alle modsætninger og modsigelser; surrealismen er ‘ren psykisk automatisme’, hvor man udtrykker tankens gang uden fornuftens indblanden eller med æstetiske formål for øje, og OuLiPo er et værksted for alle potentielle former for litteratur, der gennem litterære benspænd sætter formen og ordet frit. Dette er bare et udvalg af avant-gardistiske litteratur-manifester, der har defineret kunstens udvikling i det 20. århundrede. Bliv klogere på manifesternes indhold og indvirke på dagens litteratur, når Storrs Antikvariat afholder arrangementer om disse bevægelser hhv. den 27. februar og 1. marts klokken 17-19 ved Asger Schnack, Christian Yde Frostholm og Martin Larsen. På Cinemateket er det surrealismens manifestationer, der tages fat i. De indbyder til filmvisning af Buñuels og Dalís Den andalusiske hund og Guldalderen og forinden er der oplæg ved Kasper Opstrup den 28. februar fra kl. 16.45.

Er du mere til neonlys og verdenssønner, så kig forbi Blågården og Nørrebro Bibliotek under festivalen. Her inviteres til nostalgisk 80er-romantik i Ungdomshusets tegn med en række arrangementer om dét, de kalder DIY-manifestet. Der vil være oplæg, udstilling, pladespillere, “husker du”-nostalgi og en afsluttende koncert på Spillestedet Stengade den 4. marts kl. 17 med optrædener af Bo Hr. Hansen, Nils Lassen, Jesper Siberg og Michael Valeur. Husets Biograf og tidsskriftet Slagtryk byder ligeledes på et nostalgisk tilbageblik til 80erne med et arrangement om Nå80! generations-manifestationen på Huset i Magstræde med optrædener af bl.a. Synne Rifbjerg og Jens Fink-Jensen. Michael Strunge var også en del af denne gene-
ration, hvilket giver anledning til at vise den nye film Væbnet med ord og vinger i samme ombæring. Slagtryk har til arrangementet den 26. februar samtidig inviteret en række digtere til oplæsning som en ny generationsmanifestation i dette københavnske stykke litteraturhistorie.

København er også baggrundsmaterialet for Johan Borups Højskoles arrangement om radikale manifestationer og manifester den 28. februar kl. 19, hvor grupper som Sexpol er i fokus ved oplæg af Mikkel Bolt og Christian Graugaard. Aftenen vil også byde på et nyt radikalt manifest fremført på video af Mette Moestrup til anledningen.

En række af litteraturhistoriens store værker behandles som manifester af De Litterære Selskaber på Hovedbiblioteket på festivalens første dag, fredag den 23. februar kl. 16-19, hvor forfattere som Johannes Jørgensen og James Joyce tages under kærlig behandling. Gladiator byder i ugen på fejring af deres Sandal-serie, som er et manifest for den oversete litteraturhistorie og de glemte stemmer heri. Det foregår på Hovedbiblioteket den 2. marts kl. 16-20.

Har man glemt, hvad Marx siger, eller hvordan det surrealistiske manifest lyder, så viser Christianshavns Bibliotek filmen MANIFESTO af kunstneren Julian Rosenfeldt den 26. februar kl. 19. Filmen er en collage af verdenshistoriens manifester fra Marx til Dogme95 fortolket af 13 forskellige karakterer, alle spillet af skuespilleren Cate Blanchett. Filmlands egen Per Juul Carlsen præsenterer filmen.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox