Om Kbh Læser


laesningforside

Litteratur er en uudtømmelig kilde til viden og et rum for fordybelse. Den tilbyder et spejl – tilgængeligt for alle – hvor egen identitet og kultur kan reflekteres. Den tilbyder os at se ind i vores medmenneskers hemmeligste afkroge og er et kighul ind i ukendte og fremmede verdener, som ellers ville være utilgængelig for mange. Litteratur og sprog er afhængige størrelser, og læsning af litteratur gør vores fornemmelse og viden om sproget og dets væsentlige rolle i vores alles liv større. Der er virkelig mange grunde til at læse samt udbrede lysten til at læse litteratur; det er vores fornemste opgave på festivalen Kbh Læser.

 

En tematisk og alsidig festival

Kbh Læser er en årligt tilbagevendende litteraturfestival, som slipper litteraturen og læselysten løs i byen hvert år i det tidlige forår. Københavns Biblioteker søsatte festivalen i 2008 i fællesskab med forskellige samarbejdspartnere som museer, boghandlere, kulturinstitutioner og andre litteraturelskere, som hvert år under festivalen får hovedstaden til at boble af litterære aktiviteter. I 2015 strækker festivalen sig over 10 dage fra d. 27. februar til d. 8. marts. Hvert år har festivalen et nyt tema, og i år er temaet KÆRLIGHED.

Målet for festivalen er at få byen til at koge over af litteratur og litterære arrangementer og at få alle, der har lyst, til at læse mere. Samt hertil at få dem, som sjældent eller aldrig læser, til at interesse sig for litteratur. Som demokratisk kulturinstitution ønsker Kbh’s Biblioteker at promovere alle former for litteratur – fra skønlitteratur til faglitteratur og alt derimellem. Vi ønsker at inkludere al slags litteratur i festivalen – fra den populære eller bredt appellerende litteratur til den smalle eller krævende litteratur. Der findes litteratur til alle! Og forhåbentligt vil festivalens program inspirere publikum til at få øjnene op for nye sider af litteraturen.

 

Litteratur til alle

Festivalen arbejder professionelt med at indsamle viden og erfaring om læsning samt finde nye måder at formidle litteratur på. Kbh Læser forsøger kontinuerligt at nytænke arrangementsformater og dermed at sætte farve på byen med originale ideer, intense læsearrangementer og anderledes litteraturformidling. Vi bestræber os på at nå ud i alle kroge af København, så festivalen ikke kun omfatter byens største kulturscener, men også når ud i lokalområderne.

Kbh Læser ønsker at nå så mange som muligt. Programmet rummer hvert år et utal af begivenheder for børn og voksne. Fra f.eks. børneteater og workshops for hele familien til forfatterforedrag og lynhurtige klassikerforelæsninger i frokostpausen.Som noget særligt placerer Kbh Læser litteraturen rundt omkring i byen. Der, hvor du ikke forventer at få stukket en bog i hånden eller få et digt læst højt – og der, hvor atmosfæren og de historiske rammer gør oplevelsen til noget særligt.

Museer, boghandlere, cafeer, butikker og biblioteker danner ramme om de fleste begivenheder. Men festivalen rækker også endnu længere ud i byen og sætter et litterært strøg på hverdagen med f.eks. bogquiz i S-toget, oplæsning i svømmehallen og digte på apoteket. Vi har også tidligere bl.a. oprettet en tænketank for læsning, startet læseklubber, haft litterære byvandringer, bogdating, frokost med ord og meget, meget mere.