Plejehjemsbeboeres liv blev til dugfriske københavnerfortællinger

kbh læser: Fire fortællinger fra en nær fortid

Fire fortællinger fra en nær fortid - Foto: Bjørn Bertheussen

Med et par dage på bagen var kbh læser festivalen rigtig godt i gang, da et talstærkt og spændt publikum var samlet til arrangementet ’Fire fortællinger fra en nær fortid’ på Københavns Hovedbibliotek mandag eftermiddag.

Beboere fra Plejehjemmet Rosenborgcentret i Indre by sad på forreste række, da historier fra deres liv blev genfortalt af unge forfattere. Heriblandt Allan Tjell-Petersen, hvis barndomsminder Johan F. Krarup havde omdannet til en tegneserie, som blev vist på storskærm. Allans historie har fået det rammende navn ’Drengestreger’ og handlede om sabotage, sprængstoffer, hyletoner for ørerne og ungdommelig kådhed.  ”Vi var ikke rigtig kloge”, som Allan selv udtrykker det i tegneserien. Der var stor begejstring blandt publikum for Allans sjove og rørende historie.

I det hele taget bar forfatternes præsentationer alle præg af, at der havde fundet fire yderst personlige møder sted, hvilket er uvurderligt i sig selv. Og vi er blevet fire dugfriske københavnerfortællinger rigere, som var i stor risiko for aldrig at være blevet nedskrevet på en blok eller forvandlet til tegneserie.

Det er Hovedbibliotekets litteraturformidler Lea Fløe Christensen, der har sat historiefortællingen i værk i forbindelse med årets kbh læser-festival. Som Lea siger, ”er det karakteristiske ved litteraturfestivalen kbh læser det, at den bringer litteraturen ud af sine vante rammer. Derfor var det oplagt at eksperimentere med, hvordan det lyder, når man gør udpluk fra et langt indholdsrigt liv til et mere moderne litterært værk. Her har vi undersøgt det med genrene novelle, essay, digt og tegneserie”.