Stine Zink Kaasgaard

Stine Zink Kaasgaard fra Eksistensfilosofisk Akademi anbefaler en bog til Kbh Læser, der i 2018 har temaet: Manifest!

Gennem hænderne kommer den enkelte frem og rører os, griber os. Den, der har hænder kan ikke gemme sig i mængdens ansigtsløse intet* (mangel på ansvar – den der ligger hænder på nogen kan tillige holdes ansvarlig – derfor vel ofte de mest magtfulde i mange led fjernet fra enhver håndspålæggelse). Hvor besynderligt da, at netop manifestet, som genre, tager alle hænder bort. ”Proletarier aller Länder, vereinigt euch!”

Hermed anbefales Cien años de soledad (100 års ensomhed) af Gabriel García Márquez. Bogen er ikke et manifest, men har i det væsentlige at gøre med en landsby, en slægt og en skrift. I skriften søges hemmeligheden om slægten og alle slægter. Som sådan er skriften et manifest, der griber mennesket og leder det til at lade sin tid gå hen med kampen for at forene og forstå skriftens sprog på handlingens præmisser – eller omvendt. Og hverken den enkelte eller samfundet er tjent med det, men det viser sig først til sidst.

* Tak til Bjarke Mørkøre, der først gjorde mig opmærksom på denne problematik og dette billede. Uden ham ikke sådanne tanker fra denne hånd, som dog alene må stå til ansvar for ovenstående.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox