Storrs

Jeg vil på det varmeste anbefale Georges Perec-udvalget ”VERDENS RUM – og andre tekster”, der udkom på Forlaget Arena i 2016. Udover at være udsædvanlig smuk, er den også ufatteligt god. Bogen kvalificerer sig til årets MANIFEST-tema på mindst to måder. For det første var Georges Perec en del af den franske litteraturbevægelse “OuLiPo” (Ouvroir de Littérature Potentielle, hvad der løst kan oversættes til “værksted for potentiel litteratur”) – hvis medlemmer arbejdede med at opstille regler for skrivningen, eller – kunne man sige – ud fra et manifest. Et af Perecs mere omfattende eksperimenter var romanen “La Disparition”, der blev skrevet helt uden brug af bogstavet e. I teksterne fra “VERDENS RUM – og andre tekster” mærker man også teksternes bagvedliggende reglement; i teksten, der har givet navn til det danske udvalg bevæger teksten sig f.eks. i et zoom udad begyndende på (bog)siden, videre til sengen, så soveværelset, lejligheden, ejendommen, gaden, kvarteret, byen etc. indtil læseren ender i rummet. Noget af det, jeg elsker ved teksterne er deres minutiøse grundighed i beskrivelserne, hvor ingen detaljer udelades og intet er for banalt og indlysende til at blive beskrevet. Her er et eksempel fra afsnittet “Gaden” i “Verdens rum”:

“Den parallelle placering af to rækker af ejendomme er kendetegnende for det, man kalder en gade: Gaden er et rum, som sædvanligvis er afgrænset af huse på de to længste sider; gaden er det, der adskiller husene fra hinanden, men også det, der gør det muligt at gå fra det ene hus til det andet, enten ved at gå langs med eller krydse gaden.”

Det er så sirligt! Som var læseren et rumvæsen, der skulle sættes ind i, hvordan mennesket har indrettet verden.

Netop dette fokus på detaljerne og det åbenlyse er det andet, der giver bogen karakter af manifest. Perec kalder det for det “infra-ordinære” – det hverdagslige, almindelige og vante, som normalt bliver overset. Der er – blandt meget andet! – betragtninger om noget så almindeligt som briller og et stædigt forsøg på udtømme et sted i Paris – med registreringer af alt fra forbipasserende busser og forskellige spadserendes påklædninger. Det er udmattende og underholdende læsning, der gør at man går rundt i verden på en anden måde, når man har læst bogen til ende. På denne måde kan “VERDENS RUM – og andre tekster” også læses som et manifest for en skærpet opmærksomhed på de flygtige detaljer, der udgør hverdagslivet.

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyhederne fra os direkte i din mailbox